Libya'dan Lübnan'a: ''Kayıp İmam Dosyası'' teslim edildi

img
Libya'dan Lübnan'a: ''Kayıp İmam Dosyası'' teslim edildi YDH

Libya, Lübnan ile ilişkileri yeniden canlandırma yönünde önemli bir adım atarak, İmam Seyyid Musa es-Sadr’ın kaybolmasına ilişkin yürüttüğü soruşturma dosyasını Lübnan yargısına teslim etti. Baabda’da gerçekleştirilen görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, iş birliğinin güçlendirilmesi ve davayla ilgili adli sürecin hızlandırılması konusunda karşılıklı kararlılık vurgulandı.




YDH- El-Ahbar'ın haberine göre, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Lübnan ile ilişkileri yeniden canlandırma arzusunu dile getirerek İmam Seyyid Musa es-Sadr’ın kaybolmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma dosyasının tamamını Lübnan yargısına teslim ettiğini açıkladı.

İmam Seyyid Musa es-Sadr ve arkadaşlarının kaybolması davasının resmi takip komitesi, yaptığı açıklamada, “Lübnan’da bulunan ve Libya hükümetini ile yargısını temsil eden resmi Libya heyeti, davanın takip komitesi raportörü Yargıç Hasan eş-Şami ve adli soruşturmacı Yargıç Zahir Hamade ile bir araya geldi” bilgisini paylaştı.

Komite, Libya Başsavcılığı temsilcisinin, “İmam ve iki arkadaşının kaybolmasıyla ilgili yürütülen soruşturmalardan örnekler sunduğunu” belirtti.

Bu belgelerin, “gerekli adımların atılması ve uygun bir tutum belirlenmesi amacıyla inceleme ve değerlendirmeye tabi tutulduğu” ifade edildi.

Açıklamada, “İki taraf, soruşturmaların tamamlanması, bilgi ve öneri alışverişinin sürdürülmesi ve bu konuda imzalanan mutabakat zaptının etkinleştirilmesi için kalıcı bir iletişim kanalı kurulması konusunda anlaştı” denildi.

Mutabakat zaptının giriş kısmında, Libya tarafının “eski Kaddafi rejiminin, İmam Sadr ve iki arkadaşını Libya’da gizleme suçunu işlediğini kabul ettiği” vurgulandı. Açıklamanın sonunda ise, “Libya Başsavcılığı ile Lübnan’daki resmi takip komitesi raportörü arasında hızlı ve doğrudan iletişimi sağlayacak ayrı bir tutanak imzalandı” ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Josef Aun, Baabda Sarayı’nda, Başbakan Abdulhamid Dibeybe’nin Ulusal Güvenlik ve Siyasi Danışmanı İbrahim Ali İbrahim Dibeybe  başkanlığındaki “Ulusal Birlik” hükümeti heyetini kabul etti.

Görüşmede Danışman Dibeybe, Başbakan Dibeybe'nin selamlarını ileterek, “Lübnan-Libya ilişkilerini yeniden canlandırmak, iki ülke arasında yeni iletişim kanalları açmak ve çözüm bekleyen sorunlara yeni bir sayfa açarak yanıt bulmak istiyoruz” dedi.

İki ülkeyi birleştiren kardeşlik ve iş birliği bağlarına vurgu yapan Dibeybe, “Lübnan ile ekonomik, kalkınma ve ticari ilişkileri yeniden canlandırma arzusundayız” ifadelerini kullandı.

Libya İletişim ve Siyasi İşler Devlet Bakanı Velid el-Lafi ise, “Heyet, İmam Seyyid Musa es-Sadr’ın kaybolması davasında, Libya makamları tarafından yürütülen soruşturma dosyasının tamamını Lübnan’daki ilgili yargı merciine teslim etti” açıklamasını yaptı.

El-Lafi, “Bu davayla ilgili tüm bilgilerin paylaşılması ve adaletin sağlanması için her türlü işbirliğine hazırız” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Aun, “Lübnan-Libya ilişkilerinin normalleşmesi ve iki ülke arasındaki iş birliğinin her alanda güçlenmesi için tüm hukuki ve yargısal engellerin kaldırılması gerektiğini” vurguladı.

Aun, “İmam Sadr ve arkadaşlarının kaybolmasıyla ilgili devam eden soruşturmaya yardımcı olacak her türlü adımı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan el-Lafi, Hannibal Kaddafi konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya, “Taraflar, iki ülkeyi ilgilendiren tüm önemli konuları ele aldı” yanıtını verdi.

Libya heyetinin, “Libya halkının tüm evlatlarına karşı taşıdığı ulusal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini” belirten el-Lafi, “Sonuçta iki halkın çıkarına hizmet edecek şekilde olumlu bir yaklaşım sergiledik” ifadelerini kullandı.

Libya Devlet Bakanı ayrıca, “Cumhurbaşkanı Josef Aun ve Meclis Başkanı Nebih Berri döneminde ilişkilerin geleceği konusunda iyimseriz” diyerek, “Lübnanlı tarafların bu ilişkiyi güçlendirme ve mevcut sorunlara çözüm bulma konusundaki samimi istekliliğini gördüklerini” söyledi.