Rehine kurtarma operasyonunun ilginç ayrıntıları

img
Rehine kurtarma operasyonunun ilginç ayrıntıları YDH

Filistin’in Gazze kentinde 4 ay önce daha önce adı hiç duyulmamış “İslam Ordusu” tarafından kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un serbest bırakılmasının yankıları sürüyor.




Filistin’in Gazze kentinde 4 ay önce daha önce adı hiç duyulmamış “İslam Ordusu” tarafından kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un serbest bırakılmasının yankıları sürüyor.

Ancak Johnston’un nasıl serbest bırakıldığını, Hamas’ın ne tür önlemler aldığını, yetkililerin ne zaman düğmeye bastığını kimse bilmiyor. Kurtarma operasyonunun ayrıntıları ise gerçekten ilgi çekici.

Takip edenler bilirler, Hamas BBC muhabirinin kaçırılmasıyla ilgili bir hafta öncesinden açıklamalar yapmıştı. Yapılan açıklamaların satır aralarında Johnston’un rehinecilerin elinden kurtarılacağı belirtiliyordu. Hamaslı yetkililer İngiliz gazetecinin kurtarılacağını söylerken bunu nasıl yapacağı hususunda herhangi bir açıklama yapmamayı tercih ediyordu.

 Aslında kurtarma operasyonu için hazırlıklar bir yandan sürerken bir yandan da rehinecilerle pazarlık ediliyordu. Çok küçük bir yer olan Gazze’de kaçırılan rehinenin yerini bilmemesi mümkün olmayan Filistin hükümeti ve Hamas, istese gazeteciyi kaçıranların evine baskın düzenleyebilir, operasyonu başlatabilirdi. Ancak rehinenin sağ ve sağlam bir şekilde kurtulması önem arz ettiğinden Hamas, silahlı çatışma yerine pazarlık yöntemini tercih etti.

 Bunun için ilk olarak “İslam Ordusu” adlı gazeteciyi kaçıran örgütün üst düzey yetkililerinden “Makdisi” adında birini tutukladı. Hamas bunu bir koz olarak kullanmak istiyordu. Örgüt yetkilileri ise köşeye sıkışmış vaziyetteydi. Hem güvenlik güçleri tarafından kuşatılmış durumda bulunuyor hem de üst düzey bir isim, hükümet tarafından tutuklanıyordu.

 “İslam Ordusu” ise son koz olarak İngiliz gazetecinin üzerine bomba bağlanmış şekilde bir video kaydı gönderme ve herhangi bir operasyon yapılması durumunda gazeteciyi öldürecekleri tehdidinde bulundu.

 Ancak Hamas yetkilileri ve Filistin hükümeti kararlıydı. Örgütün yaptığı blöfü gören hükümet, İslam ordusu yetkililerine durumun ne kadar hassas olduğunu, bu kaçırılma olayından dolayı gerek Filistin halkının gerekse Meşru Filistin yönetiminin bundan ne kadar zarar gördüğünü anlattı.

Hamaslı yetkililerin kararlılıklarını ve rehinenin kurtarılması hususundaki azmini gören İslam ordusu üyeleri öncelikle belirli bir taviz karşılığında  İngiliz gazeteciyi bırakmak istemediler. İstedikleri İngiltere hapishanelerinde bulunan el-Kaide tutuklularından en azından bir kaçının serbest bırakılmasıydı.

Ancak bunu da kabul etmeyen güvenlik güçleri ve Hamaslı yetkililer, kuşatmayı iyice daraltmış olan  güvenlik güçlerine ve İzzettin el-Kassam Tugayları’na operasyon emrini verdi. Çıkan ufak çaplı çatışmada İngiliz gazeteci kurtarıldı, ancak bir Filistinli de hayatını kaybetti.