Gazeteci Tekin ve araştırmacı Dursunoğlu, 9. gününe giren İran'daki protestoları tartıştıkları programda, ekonomik göstergeler (dolar kuru), dış politika gelişmeleri (Trump-Netanyahu görüşmesi), istihbarat faaliyetleri ve halk içindeki hareketlerin iç içe geçtiğini vurguladı.
YDH- Bu hafta Çağlar Tekin ve Alptekin Dursunoğlu, İran’daki sokak eylemlerine ve iç siyasi-sosyal krize odaklandılar.
İkili, İran ekonomisinin ABD ve Batı tarafından uygulanan kapsamlı yaptırımlar nedeniyle ciddi bir izolasyon ve finansal bloke yaşadığını belirterek, eylemlerin yaygınlaşması, şiddetin artışı ve içerideki güç mücadeleleri ile dış destek iddialarının güvenlik boyutunu oluşturduğunu dile getirdi.
Programın devamında, pratikte neoliberal ekonomik modelin 1980’lerden itibaren etkin olduğu ve bunun sosyal eşitsizlikler ile gelir uçurumlarını büyüttüğü belirtilirken, bu durumun yapısal bir çelişki ve söylem ile uygulama arasındaki açıyı ortaya koyduğu ifade edildi.
Devamında Dursunoğlu, bazı İranlıların algısında “neden Amerika karşıtlığı?” ve “Filistin meselesinin bana ne faydası var? Ben Arap mıyım? Ben Sünni miyim?” sorularının derinleştiğine vurgu yaptı.