Lübnan, İsrail'in Güney'de zehirli kimyasal maddeler püskürterek gerçekleştirdiği saldırılarını BM'ye taşımaya hazırlanıyor.
YDH- Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Jozef Aun’un doğrudan talimatıyla, İsrail’in ülkenin güneyindeki köylerde yürüttüğü kimyasal faaliyetleri uluslararası yargıya taşımak üzere harekete geçti.
İsrail savaş uçaklarının tarım arazileri ve meyve bahçeleri üzerine zehirli maddeler ile böcek ilaçları püskürterek gerçekleştirdiği saldırılar, Beyrut yönetimi tarafından titizlikle belgeleniyor.
Bakanlık tarafından bugün yapılan resmi açıklamada; Tarım, Çevre ve Halk Sağlığı Bakanlıklarının yanı sıra ilgili bilimsel araştırma kurumlarıyla eş güdümlü bir çalışma başlatıldığı duyuruldu.
Hazırlanan kapsamlı dosya, saldırılarda kullanılan kimyasalların niteliğini bilimsel olarak belirlemeyi ve bu maddelerin uluslararası anlaşmalarca yasaklanmış listelerdeki yerini tespit etmeyi amaçlııyor.
Süreç kapsamında, bölgedeki toprak yapısı, bitki örtüsü ve su kaynaklarının yanı sıra insan sağlığı üzerinde oluşabilecek kısa ve uzun vadeli hasarların tespiti için saha çalışmaları yürütülecek.
Belgeleme sürecinin tamamlanmasının ardından Lübnan, İsrail aleyhine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) resmi şikayette bulunacak.
Aun, konuya ilişkin yaptığı sert açıklamada, sınır köylerine yönelik bu "kimyasal müdahaleyi" kınayarak, yaşananları Lübnan egemenliğinin açık ve kabul edilemez bir ihlali olarak nitelendirdi.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) tarafından yapılan açıklama, olayın vahametini ve planlı karakterini ortaya koydu.
UNIFIL, İsrail ordusunun Pazar sabahı Mavi Hat yakınlarında "zehirsiz" olduğunu iddia ettiği kimyasal bir maddeyi havadan bırakma niyetini kendilerine önceden bildirdiğini doğruladı.
Bu bildirim üzerine barış gücü birliklerinin güvenlik gerekçesiyle ondan fazla operasyonel faaliyeti iptal ederek sığınaklara çekildiği öğrenildi.
