• 09/12/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İsrail savaş uçaklarının Türkiye, Suriye ve Irak radarlarını kör ederek bu üç ülkenin de hava sahasını özel bir operasyon için ihlal ettiği belirtilirken konuyla ilgili olarak farklı yorum ve değerlendirmeler yapılıyor.




    YDH-İsrail savaş uçaklarının Türkiye, Suriye ve Irak radarlarını kör ederek bu üç ülkenin de hava sahasını özel bir operasyon için ihlal ettiği belirtilirken konuyla ilgili olarak farklı yorum ve değerlendirmeler yapılıyor.

    İran’dan yayın yapan Baztab sitesi, 6 İsrail savaş uçağının gizli bir operasyon için Türkiye, Suriye ve Irak radarlarını, kör edip, yakıt tanklarını Irak ve Türkiye’ üzerinde atarak üslerine geri döndüğünü belirtti.

    Söz konusu 6 İsrail savaş uçağının son derece alçaktan uçarak üç ülkenin radarlarına yakalanmamayı başardığını belirten Baztab, Suriye radarlarının ise uçakları son dakikada fark ederek bu uçaklara ateş açtığını yazdı.

    Lübnan ve Suriye hava sahalarını zaman zaman ihlal eden İsrail uçaklarının kendisine komşu olmayan ülkelerin hava sahasını ihlal etmesinin olağan bir durum olmadığını belirten Baztab, İsrailli yetkililerin olayın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala herhangi bir açıklama yapmamasının ise düşündürücü olduğunu ifade etti.

    Konuyla ilgili olarak çeşitli askeri uzmanların görüşlerine başvuran Baztab, İsrail’in bu operasyonunun muhtemel hedefleri üzerine yaptığı değerlendirmelere yer verdi.

    Bazı askeri uzmanlar, İsrail’in bu adımının Lübnan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Lübnan ve Suriye üzerindeki baskıları arttırmaya yönelik bir hedefinin olabileceğini belirtirken, bazıları ise bu adımın Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Yöneticiler Kurulu toplantısından önce Güvenlik Konseyinden İran’a sert yaptırımlar uygulanmasını öngören bir kararın çıkarılması için BM’ye baskı yapmaya dönük olduğunu ifade etti.

    İsrail’in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu üç ülkenin hava sahasını ihlal etmesini Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilişkilendiren siyasi analizciler de bulunurken, New York Times gazetesi İsrail uçaklarının Suriye’nin muhtemel nükleer tesislerinin fotoğraflarını çektiğini yazdı.

    New York Times gazetesi Beyaz Saray yönetiminden ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde İran ve Suriye’nin Kuzey Kore’den nükleer reaktör donanımları satın aldığını belirtti.

    İsrail’den şimdiye kadar konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen İsrail basını olayın sadece bir hava sahası ihlali değil bir hava saldırısı olduğuna ilişkin haberler yayımlıyor.

    Öte yandan New York Times gazetesi, İsrailli bir askeri yetkilinin İsrail savaş uçaklarının Suriye’de bir hedefe askeri saldırı düzenlediğini söylediğini yazdı ve söz konusu hedefte meydana gelen hasarın henüz tespit edilemediğini ifade etti.

    Suriye, İsrail savaş uçaklarının radarlara yakalandığını fark etmesi üzerine taşıdığı mühimmatı boş bir alana bıraktığını ve herhangi bir hasarın söz konusu olmadığını açıklamıştı.

    CNN International televizyonu ise İsrail’de savaş uçaklarının Suriye’ye yönelik operasyonundan dolayı büyük bir sevinç yaşandığını belirterek, İsraillilerin savaş uçaklarının Hizbullah’a silah sevkıyatı yapılan bir silah deposunun vurulduğuna inandıklarını belirtti.

    İsrail savaş uçaklarına ait yakıt tanklarının Hatay ve Gaziantep sınırlarında bulunmasından sonra İsrail uçaklarının Türkiye hava sahasını da ihlal ettiği yorumları yapılırken, kimi analizcilere göre ise İsrail savaş uçakları, Suriye’ye yönelik operasyonu, eğitim uçuşları yaptıkları Türkiye’den kalkarak gerçekleştirdi.

    Suriye hava sahasını ihlal eden İsrail uçaklarının Türkiye’den havalandığını öne süren analizciler, Suriye uçaksavar radarlarının İsrail uçaklarını fark etmesi üzerine söz konusu uçakların Türkiye’ye döndüğünü ve yakıt tanklarını da bu sırada bıraktığını ifade ediyor.

    Yakıt tanklarının bulunmaması durumunda olayın kolaylıkla örtbas edilebileceğini söyleyen analistler, ABD’nin yaptığı hava sahası ihlallerine bile kurumsal internet sitesinde yer veren Genelkurmay’ın bu konuda hiçbir açıklama yapmamış olmasının ve Ankara’nın “kabul edilemez” diye nitelediği söz konusu eylem konusunda İsrail’den açıklama istemesine rağmen hala bir cevap alamamasının bu görüşü desteklediğini öne sürüyorlar.

    Türkiye ile İsrail arasında 23 Şubat 1996 yılında imzalanan askeri eğitim ve işbirliği anlaşması kapsamında İsrail savaş uçakları, Türkiye’de eğitim uçuşları gerçekleştiriyor.