İran'daki Buşehr santrali sahasına Rus uzmanların dönüşü sürüyor
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, İran'daki Buşehr Nükleer Güç Santrali'ne dönen Rus uzman sayısının 42'ye ulaştığını açıkladı.
YDH - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, İran'daki Buşehr Nükleer Güç Santrali sahasına dönen Rus uzman sayısının 42'ye yükseldiğini açıkladı.
İnterfaks ajansının aktardığına göre Lihaçev, uzmanların dönüş sürecinin sürdüğünü belirterek, "İnşaat sahasında şimdiden 42 kişi olduğumuzu söyleyebilirim. Küçük bir grup çalışan da Tahran'da aktarma sürecinde bulunuyor. Çalışmalar yeniden açılıyor" dedi.
Santraldeki durumun sakinliğini koruduğunu vurgulayan Lihaçev, son aylarda istasyon, tesis çevresi ve Rus uzmanların yerleşkeleriyle bağlantılı herhangi bir olayın yaşanmadığını kaydetti.
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik savaşının başlamasının ardından Buşehr NGS'nin bulunduğu bölge 17 Mart, 24 Mart, 27 Mart ve 4 Nisan tarihlerinde saldırılara hedef olmuştu.
Gelişmeler üzerine Rosatom personelin tahliye edildiğini duyurmuş, ağustos ayı başında ise uzmanların kademeli olarak tesise dönmeye başladığı açıklanmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Buşehr NGS'ye yönelik saldırıları kınayarak tesislerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması ve İran'ın UAEA ile imzaladığı Kapsamlı Güvence Denetimi Anlaşması kapsamında yer aldığını vurgulamıştı.
İran ve Ortadoğu'nun ilk nükleer güç santrali olan Buşehr'in inşasına 1975'te başlanmış, uzun süren dondurma kararının ardından proje 20 yıl sonra Rosatom'un katılımıyla yeniden başlatılmıştı.
İlk enerji bloku Haziran 2013'te ticari işletmeye alınan santralde ikinci blokun inşası sürerken üçüncü blok için de sözleşme imzalanmış bulunuyor.
İlgili Haberler
Moskova, kriz yönetimi için Tahran’ın kapısını çaldı
19 Eylül 2026 19:28
NYT: Eski CIA direktörü Rus İHA'sından kıl payı kurtuldu
14 Eylül 2026 10:03
Tahran’ın gözü Rusya’nın yeni nesil silahlarında
13 Eylül 2026 19:42
Putin’den Avrupa’ya: Ukrayna’ya asker göndermek Rusya ile savaş demek
13 Eylül 2026 13:47
