“Ateşkesle” gündemden düşen Gazze’de katliam sürüyor
“Ateşkes” söylemi Gazze’deki saldırıların sona erdiği algısını güçlendirirken, İsrail işgal güçleri sahada saldırı, bombardıman ve yıkım faaliyetlerini sürdürüyor.
YDH- İsrail işgal güçleri, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırı savaşını sona erdirmeyi ve ateşkesi öngören anlaşmayı 328. gününde de ihlal etmeye devam ediyor.
Ablukanın da sürdüğü ve ağırlaştırıldığı süreçte, İsrail saldırıları siviller ve yerinden edilmiş Filistinliler açısından yıkım ve insani krizi derinleştirirken, can kayıpları ve yaralanmalar da sürüyor.
İsrail güçleri çarşamba sabahından itibaren Gazze’deki ateşkes anlaşmasını 16 kez daha ihlal etti. İhlaller kapsamında silahlı saldırılar, topçu ve deniz bombardımanı ile Gazze’nin çeşitli bölgelerindeki konut ve sivil yapıların patlayıcılarla yıkılması yer aldı.
Gazze’nin kuzeyinde siviller hedef alındı
Yerel halk, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Hilve mülteci ve yerinden edilmişler kampına ateş açması sonucu iki sivilin hayatını kaybettiğini ve cenazelerinin Gazze kentindeki Şifa Hastanesi’ne kaldırıldığını aktardı.
Yerel kaynaklara göre, 16 yaşındaki bir Filistinli, Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki el-Huca bölgesine düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybetti. Ayrıca, Şucaiyye sakini başka bir Filistinlinin de Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye beldesinde İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi.
Şifa Hastanesi’ndeki bir kaynak, sabah saatlerinde İsrail güçlerinin askeri kontrol bölgelerinin dışında, Cibaliye Mülteci Kampı içindeki ve el-Huca bölgesinde sivillere ateş açması sonucu üç kişinin yaralandığını açıkladı.
Han Yunus ve Deyr el-Belah da bombalandı
Gazze’nin merkezindeki Aksa Şehitleri Hastanesi, salı günü Deyr el-Belah’ın doğusundaki bölgelere yönelik İsrail ateşinde yaralanan Filistinli bir kadının bugün hayatını kaybettiğini duyurdu.
Sened Haber Ajansı’nın yerel kaynaklardan aktardığına göre, Cibaliye sakini ve Deyr el-Belah’ın el-Caferavi bölgesinde yerinden edilmiş olan Filistinli bir kadın, salı günü İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu aldığı ağır yaralar nedeniyle hayatını kaybetti.
İsrail tanklarının çarşamba öğleden sonra Han Yunus kentinin batısındaki mezarlıklar bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına yoğun ateş açtığı bildirildi.
İsrail topçusu ayrıca Gazze’nin merkezindeki Deyr el-Belah’ın doğu kesimlerini bombaladı. Yerel halk, saldırıların kentin doğusundaki çöp depolama alanının çevresini hedef aldığını belirtti.
Han Yunus’un doğusuna yönelik topçu ateşi ve tanklardan açılan yoğun ateşin de gün içinde yeniden başladığı aktarıldı. İsrail topçusunun kentin doğusundaki İslami Kompleks Caddesi’ni bombaladığı bildirildi.
Ayrıca, Deyr el-Belah’ın güneydoğusundaki Ebu el-Acin bölgesinin İsrail topçusu tarafından bombalandığı ve saldırı sırasında İsrail helikopterlerinden aralıklı ateş açıldığı aktarıldı.
Gazze’nin doğusu ve kuzeyi de hedefte
İsrail savaş gemileri çarşamba sabahı Gazze kentinin sahiline ateş açarken, İsrail helikopterlerinin de kentin doğusundaki Tuffah Mahallesi’ne ateş açtığı bildirildi.
Yerel halk, sabahın erken saatlerinde Tuffah’ın doğusundaki Sanafur Kavşağı çevresinin yoğun topçu bombardımanına tutulduğunu aktardı.
İsrail topçusunun Gazze kentinin doğu kesimlerine çok sayıda mermi attığı, İsrail askeri araçlarının da ateş açtığı belirtildi. İsrail ordusunun ayrıca kentin doğu bölgelerinde aydınlatma fişekleri kullandığı bildirildi.
Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinin doğusu da İsrail topçusunun bombardımanına ve tanklardan açılan yoğun ateşe maruz kaldı.
Han Yunus’un güneydoğusuna da gece saatlerinde İsrail topçu saldırısı düzenlendiği ve saldırıya İsrail savaş helikopterlerinin ateşinin eşlik ettiği aktarıldı.
Bureyc Kampı’nda binalar havaya uçuruldu
İsrail güçleri çarşamba sabahı Gazze’nin merkezindeki Bureyc Mülteci Kampı’nın kuzeyinde bulunan konut binalarını patlayıcılarla havaya uçurdu. Bölge ayrıca topçu ateşine ve İsrail savaş helikopterlerinin saldırılarına maruz kaldı.
Bureyc Mülteci Kampı’nın kuzeydoğusunda konuşlanan İsrail tanklarının da çevredeki bölgelere makineli tüfeklerle ateş açtığı bildirildi.
Salı günü ise İsrail güçlerinin Gazze’deki ateşkes anlaşmasını 24 kez ihlal ettiği, bu saldırılarda aralarında çocuklar, yaşlı bir erkek ve bir kadının da bulunduğu 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda sivilin yaralandığı bildirilmişti.
İhlaller kapsamında Gazze kentinin yoğun bombardımana tutulduğu, Deyr el-Belah’ın doğusunda kara operasyonları, buldozerlerle yıkım ve patlatma faaliyetleri yürütüldüğü aktarılmıştı.
İsrail’in ateşkes ihlalleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 31 Temmuz 2026’da Gazze’ye ilişkin “yeni bir anlaşmaya” varıldığını ve yol haritasının ikinci aşamasına geçileceğini açıklamasına rağmen sürüyor. İsrail güçleri, anlaşmaya rağmen Gazze Şeridi’nde günlük saldırı ve ihlallerine devam ediyor.




