Son Dakika
İnşa

Trump'ın savaşı Körfez'in ABD'ye trilyonluk yatırım planlarını vurdu

15 Eylül 2026 08:29 Bu sayfayı yazdır

İran’a karşı yürütülen savaşın Suudi rejimi, Katar ve BAE üzerindeki mali yükü ağırlaştırarak Körfez'in Washington'a verdiği dev yatırım taahhütlerini belirsizliğe sürüklediği bildirildi.

Trump'ın savaşı Körfez'in ABD'ye trilyonluk yatırım planlarını vurdu
Trump'ın savaşı Körfez'in ABD'ye trilyonluk yatırım planlarını vurdu YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH- Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE), İran'la savaşın yol açtığı ekonomik baskının Suudi rejimi, Katar ve BAE'nin ABD'ye yönelik yaklaşık “4 trilyon dolarlık” yatırım taahhütlerini yerine getirmesini zorlaştırabileceğini bildirdi.

PIIE tarafından yayımlanan 15 sayfalık analizde, savaşın üç Fars Körfezi ülkesinin ekonomileri üzerindeki etkisinin küresel ekonominin geneline kıyasla “çok daha ağır” olduğu belirtildi.

Analize göre Suudi rejimi, Katar ve BAE, savaş nedeniyle savunma harcamalarının yanı sıra enerji altyapısı ve ticaret güzergâhlarına daha fazla kaynak ayırmak zorunda kalıyor.

Üç ülkenin kısa vadede bir finansman krizi yaşamalarını engelleyecek mali varlıklara ve borçlanma kapasitesine sahip olduğu belirtilirken, artan ekonomik baskının hükümetleri ABD'deki yatırımlar yerine kendi ülkelerindeki harcamalara öncelik vermeye yöneltebileceği kaydedildi.

PIIE, “Çatışma, bu ülkelerin mali pozisyonlarını ve ekonomik beklentilerini zayıflattı ve büyüme modelleri üzerinde kalıcı etkiler yaratabilir. Aynı zamanda Fars Körfezi'ndeki ABD güvenlik şemsiyesine duydukları güveni de sarstı.” değerlendirmesinde bulundu.

Analizde, “Şimdi asıl soru, üç ülkenin taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceği ve getirirse bunu hangi biçimde yapacağıdır.” denildi.

Trump rejiminden yeni baskı gelebilir

Analizde, ABD'ye verilen yatırım taahhütlerinin geciktirilmesinin Donald Trump rejimiyle yeni bir gerilime yol açabileceği uyarısı da yapıldı.

Trump rejiminin daha önce diğer ülkeleri ABD'ye yönelik yatırım anlaşmalarını uygulamaya zorlamak amacıyla gümrük vergisi tehdidini kullandığı hatırlatıldı.

Analizde, Trump'ın Ocak 2026'da Güney Kore yasama organının ABD ile yapılan yatırım anlaşmasını hayata geçirmekte geciktiğini gerekçe göstererek Güney Kore ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini artırmakla tehdit ettiği anımsatıldı.

İlgili Haberler