Yerleşimci terörü Batı Şeria’da zeytin hasadını hedef aldı
Cuma sabahından bu yana 19 saldırı kaydedilirken, yılbaşından eylül sonuna kadar Batı Şeria’da 98 bini aşkın zeytin ağacı zarar gördü; mahsuldeki doğrudan kayıp 66,5 milyon doları aştı.
YDH- Filistin Duvar ve Yerleşim Direnişi Komisyonu, cuma sabahından itibaren işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimcilerin Filistinlilere ve mülklerine yönelik 19 saldırı düzenlediğini bildirdi. Saldırılarda zeytin hasadı yapan çiftçiler hedef alındı; ağaçlar ve araçlar yakıldı, ürünler ve hayvanlar çalındı.
Sened Haber Ajansına ulaşan açıklamaya göre Tell köyündeki çiftçilere yönelik saldırıda bir araç ateşe verildi, Kusra’da 50’den fazla zeytin ağacı söküldü. Curiş, Beyta, Nakura, Birzeyt, Deyr Bazi ve Farata’da zeytin hasadı yapan çiftçilere saldırılırken Deyr Bulut’ta ateş açıldı, Kefer Dik’te bir çiftçi yaralandı.
Komisyon, Halil’in doğusundaki Birin’de yerleşimcilerin köpeklerini çiftçilerin üzerine salması sonucu yaşlı bir kadının yaralandığını; Ayn Kin’ya’da koyunların çalındığını bildirdi. Yabrud’da bir Filistinli ile çocuğu saldırıya uğradı ve araçları çalındı. Surda ve Reyhan’da da araçlar hedef alındı.
Komisyon, bazı bölgelerde işgal güçlerinin saldırılara katıldığını ya da yerleşimcilere koruma sağladığını belirterek, bu saldırıların Filistinlileri topraklarından uzaklaştırmaya yönelik baskı ortamını güçlendirdiğini kaydetti.
Zeytin hasadının hedef alınmasının Filistinlilerin toprak, çalışma ve güvenlik haklarına saldırı olduğunu vurgulayan komisyon, çiftçilerin korunması ve saldırganların hesap vermesi için uluslararası topluma acil harekete geçme çağrısı yaptı.
Komisyonun verilerine göre İsrail güçleri ve yerleşimciler eylül ayında işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te Filistinlilere, topraklarına ve mülklerine yönelik toplam 2 bin 51 saldırı gerçekleştirdi.
Bunların 647’si yerleşimciler tarafından düzenlendi; saldırılarda üç Filistinli öldürüldü, 88 kişi doğrudan zarar gördü, 14 bin 600 ağaç tahrip edildi veya söküldü. Bu ağaçların 9 bin 334’ü zeytin ağacıydı.
Yerleşimciler 2026’nın başından eylül sonuna kadar toplam 5 bin 561 saldırı düzenledi. Filistin Tarım Bakanlığının verilerine göre aynı dönemde Batı Şeria’da 98 bin 293 zeytin ağacı zarar gördü. Zeytin mahsulündeki doğrudan kayıp 66,5 milyon doları aşarken, 2023’ten bu yana biriken kayıplar 316,9 milyon dolara ulaştı.




