Son Dakika
İnşa

Zeydi, İran’ın şartlarını Colani’ye iletti

30 Ekim 2026 10:54 Bu sayfayı yazdır

İranlı kaynak, Tahran’ın Colani rejiminden silahlı grupları dağıtmasını, İsrail’le normalleşmeden kaçınmasını ve Suriye’deki Alevi ile Şiilerin haklarını tanımasını istediğini bildirdi.

Zeydi, İran’ın şartlarını Colani’ye iletti
Zeydi, İran’ın şartlarını Colani’ye iletti YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH- Irak el-Malume sitesine konuşan İranlı bir kaynak, Başbakan Ali Zeydi’nin İran’ın sert şartlarını içeren resmî mesajı Colani rejiminin başı Ebu Muhammed Colani’ye ilettiğini bildirdi. Kaynağa göre mesaj, taraflar arasındaki ilişkilerin geleceğini belirlemeyi ve gerilimi durdurmayı amaçlıyor.

Kaynak, İran’ın talepleri arasında silahlı yapılanmaların dağıtılması ve terör gruplarına desteğin kesilmesinin bulunduğunu söyledi. Colani rejiminin Suriye içindeki silahlı gruplara her türlü desteği derhal ve tamamen durdurması; Irak ve Lübnan’daki IŞİD gruplarına askerî ve mali sevkiyatı kesmesi istendi.

İran’ın şartlarında İsrail’le normalleşme sürecine katılmama ve Yemen’e yönelik saldırılarda kullanılmak üzere Suriyeli paralı askerlerin toplanıp gönderilmesini yasaklama da yer aldı. Kaynak, bölgedeki silahlı gruplara finansman sağlamak amacıyla Suudi rejimi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yardım ya da para alınmamasının da talep edildiğini belirtti.

Kaynağa göre talepler, İdlib, Afrin, Deraa ve diğer Suriye vilayetlerindeki silahlı gruplara ve aşırı unsurlara ait kampların derhal dağıtılmasını da kapsıyor. İran’ın öne çıkan şartlarından birinin ise Colani rejiminin Suriye’deki Alevilerin ve Şiilerin medeni, siyasi ve dinî haklarını açık ve eksiksiz biçimde tanıması; bu kesimlere yönelik sistematik ihlal, saldırı ve uygulamalara derhal son vermesi olduğu aktarıldı.

İlgili Haberler