YDH-El-Cezire İngilizce kanalı Lübnan’da Hizbullah’ın telefon şebekesi ve havaalanı civarındaki kameraları ile başlayan gerginliği konu alan bir programa yer verdi.
YDH-El-Cezire İngilizce kanalı Lübnan’da Hizbullah’ın telefon şebekesi ve havaalanı civarındaki kameraları ile başlayan gerginliği konu alan bir programa yer verdi.
Lübnan hükümeti, Şii örgüt Hizbullah tarafından ülkeyi saran özel telefon şebekesine karşı yasal önlemler almaya hazırlanıyor.
Lübnan Enformasyon Bakanı Gazi el-Aridi, salı günü yapılan bakanlar kurulu toplantısında şebekeye ilişkin kovuşturma başlatılması kararının alındığını açıkladı.
Enformasyon bakanı açıklamasında, "Bu hat illegaldir. Devletin egemenliğini tehdit etmektedir. Gerekli yasal önlemleri alacağız ve bu hatla ilişkisi olan herkesi yargılayacağız" dedi.
Diğer taraftan Hizbullah da kendisine özel bir telefon hatta sahip olduğunu kabul ediyor.
Ancak Hizbullah, hükümetin bu hattı dağıtılması çağrısına uymayı reddediyor.
Silahlı bir kanadı da bulunan örgüt, telefon şebekenin İsrail'e karşı direnişte kendi güvenliklerini sağladığını söylüyor.
Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, salı günü yaptığı açıklamada "Hizbullah'ın telekominikasyon şebekesi Hizbullah'ın silahına eşittir. Bu şebekeyi hedef alanlar aslında bizim silahımızı hedef almaktadırlar. Bu kimseler bizi İsrail'le mücadeleye çağırmamaktadır." dedi.
Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler Fakültesi Profesörü olan Ahmed Musalli, hükümetin Hizbullah'ın telefon şebekesine karşı atacağı adımların ülkedeki krizi derinleştireceği kanaatinde:
"Bu şebeke konusuyla startı verilen bir savaşın başlangıcı... Hizbullah'ın sahip olduğu telefon ağı, 2006 yılında İsrail saldırısını bozguna uğratmasında etkili olmuştu."
"Hükümet dolaylı olarak savaş ilan etti. Yasal olarak bu şebekenin güç kullanılarak dağıtılması demek, silahlı bir çatışmanın başlangıcı gibi gözüküyor."
Musalli önceki hükümetlerin Hizbullah'ın direnişteki rolünü ve bu rolü korumak için gerekli olan sistemi onayladığını söylüyor:
"Şu anda hükümetin tavrında bir değişiklik gözlemliyoruz. Bu sadece sözlü değil, nitekim bakanlar kurulu Hizbullah'ın telefon şebekesinin peşini bırakmama kararı aldı."
Nitekim gerginlik bununla da sınırlı değil. Lübnan hükümeti salı Beyrut Havalimanı'ndaki Güvenlik Müdürünü görevinden alma niyetinde olduğunu bildirdi.
Hükümetin bu kararı Hizbullah'ın havalimanına güvenlik kameraları yerleştirdiğine dair iddiaların ardından geldi. Enformasyon Bakanı el-Aridi konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
"Havalimanına Hizbullah tarafından yerleştirilen kameralar konusundaki soruşturmayı sürdürmeye kararlıyız. Bu havalimanı güvenliğini ve devlet egemenliğini tehdit etmektedir."
Beyrut havalimanı, kentin güney yakasında ve bu bölgenin kontrolü büyük ölçüde Hizbullah'ın elinde.
Hizbullah'ın casus kameraları iddiasını ilk olarak ülkedeki Dürzi politikacı Velid Canpolat tarafından salı günü dile getirildi.
Hizbullah ise bu iddiayı yalanladı.
Canpolat'a göre Hizbullah hükümetin önde gelen liderlerine suikast düzenlemeyi planlıyordu. Canpolat'a göre örgüt bu şekilde hükümetin ayakta kalması için yeterli sayıyı azaltacaktı.
Lübnan yargı kaynaklarına göre Lübnan başyargıcı Said Mirza, Savunma ve İçişleri bakanlıkları tarafından konu hakkında kendisine gelen belgeler üzerine soruşturma başlatılmasını emretti.
Hizbullah milletvekili Hassan Fadlallah, bu soruşturmanın yasal yahut güvenlikle ilgili değil siyasi olduğunu düşünüyor.
Uzmanlar iktidarla muhalefet arasındaki son tartışmaların ülkedeki anlaşmazlığın boyutuna ışık tuttuğunu kanaatinde.
Lübnan'da cumhurbaşkanlığı koltuğu kasım ayından beri boş ve seçimler 17 kez ertelendi.
Muhalefet iktidar paylaşımı, seçim yasası ve anayasal konularda uzlaşmadan yeni cumhurbaşkanını seçmeyi reddediyor.
Al Jazeera – English
Çeviri: Yakındoğuhaber