YDH-Kerkük’teki Türkmenlerle Arapların Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapılacak toplantıyı boykot ettikleri bildirildi.
YDH-Kerkük’teki Türkmenlerle Arapların Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapılacak toplantıyı boykot ettikleri bildirildi.
Irak parlamentosunun Kerkük’te yapılacak yerel seçimlerle ilgili kararının Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinden sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin kerkük’e sürpriz bir ziyarette bulunup kentin Kürt bölgesine ait olduğunu açıklamasından sonra kentteki Arap ve Türkmenlerin Barzani ile yapılacak her türlü toplantıyı boykot etme kararı aldıkları bildirildi.
Irak Başbakan Yardımcısı Berhem Salih’le birlikte Kerkük’e giden KDP Lideri Mesut Barzani, Kerkük’teki diğer etnik kesimlerin kentin kaderiyle ilgili ihtilafları bir tarafa bırakıp uzlaşmaya yanaşmamaları durumunda Kerkük il meclisindeki 42 üyeden 24’ünün Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanmasına ilişkin talebine olumlu cevap verecekleri tehdidinde bulundu.
Barzani’nin açıklamalarına tepki gösteren Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami, konuyla ilgili bir bildiri yayımlayarak farklı din mezhep ve etnik kökenlerin birlikte yaşadığı Kerkük’ün bir Irak olduğunu belirtti ve burayla ilgili bunalımın hazırlanacak özel bir kanun esasına göre ve uzlaşmayla çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.
Irak’ın muhtelif bölgelerindeki Sünni Arap aşiretleri de Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanmasına yönelik çabalara tepki gösterdi. El Enbar’daki Sünni aşiret liderlerinden Şeyh Ali Hatem es-Suleyman, Kerkük’ün bir Irak kenti olduğunu belirterek “Kürtler eğer tek parça bir Irak’ın kurulmasından yanaysa Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanması yönündeki taleplerinden vazgeçmelidirler” dedi.
Bağdat’ın Azamiye semtindeki Sünni Araplar da bugün bir gösteri düzenleyerek Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanmasına tepki gösterdiler. Kerkük’ün Kürt bölgesine bağlanmasının etnik çatışmaları körükleyeceğini belirten göstericiler, Kerkük’ün müstakil bir bölge olmasını istediler.
Kerküklü Türkmenler de yayımladıkları bir bildiriyle siyasi yetkililerin Kerkük meselesini çözümleyemediklerine değinerek Ayetullah Sistani ve diğer dini mercilerin Kerkük sorununun çözümü için harekete geçmesini talep ettiklerini belirttiler.
Öte yandan Irak parlamentosundaki en büyük grup olan Birleşik Irak İttifakı’nın Kerkük sorununun çözümü konusunda yeni bir çözüm teklifi getirdiği bildirildi.
Birleşik Irak ittifakı üyelerinden Hasan es-Suneyd, getirdikleri yeni teklifin Kerkük’le ilgili seçim yasasının gözden geçirilmesini, özel bir komite kurularak Kerkük’ün asli sakinlerinin kayıt ve belgelerinin incelenmesini ve seçimlere katılacakların buna göre belirlenmesini, siyasi gruplar arasındaki müzakerelerin sürdürülmesini ve BM tarafından getirilen çözüm önerilerinin ele alınmasını öngördüğünü açıkladı.