• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani’nin istifası, parlamentodaki en büyük Sünni ittifak olan Irak Uzlaşma Cephesi’nin bölünmesine yol açtı.




    YDH- Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani’nin istifası, parlamentodaki en büyük Sünni ittifak olan Irak Uzlaşma Cephesi’nin bölünmesine yol açtı.

     

    Irak Uzlaşma Cephesi’ni oluşturan Irak Diyalog Cephesi ile Sünni Bağımsızlar, Tarık el-Haşimi Liderliğindeki Hizb-i İslami’nin Mahmud el-Meşhedani’nin görevden alınmasına destek verdiği gerekçesiyle Irak Uzlaşma Cephesi’nden ayrıldığını açıkladı.

     

    Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Irak Diyalog Cephesi Lideri Halef Uleyyan, Uzlaşma Cephesi içerisindeki en büyük grup olan Hizb-i İslami’yi Meşhedani’nin görevden alınması konusunda komplocu davranmakla suçladı ve “Hizb-i İslami Uzlaşma Cephesi içindeki Sünni ortak tutumunu darmadağın etmiştir” dedi.

     

    Hizb-i İslami’nin daha önce de Uzlaşma Cephesi’nin diğer üyelerinin görüşlerini göz ardı ederek genel af ve anayasa değişikliği gibi Sünni öncelikleri konusunda diğer gruplarla ortak hareket ettiğini belirten Halef Uleyyan, Hizb-i İslami’nin Meşhedani’nin görevden alınması konusunda da diğer grupların yanında yer alarak Uzlaşma Cephesi’ne karşı tutum sergilediğini söyledi.

     

    Helef Uleyyan, bu iki siyasi grubun 10 milletvekiliyle ayrılmasından sonra Irak Uzlaşma Cephesi’nin artık bütünlüğünü tamamen kaybettiğini söyledi.

     

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami, Adnan Duleymi liderliğindeki Irak Ulusal Kongresi ve Halef Uleyyan liderliğindeki Irak Diyalog Cephesi ile bağımsız Sünni politikacılardan oluşan Irak Uzlaşma Cephesi’nin parlamentoda 44 milletvekili bulunuyordu.