Direniş Ekseni’nden Lübnan'a tam destek

img
Direniş Ekseni’nden Lübnan'a tam destek YDH

İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik son hava saldırıları Filistin, Irak ve Yemen'deki direniş gruplarından güçlü kınamalar aldı.




YDH- İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik aralıksız bombardımanı nedeniyle tırmanan gerilimin ortasında, Direniş Ekseni grupları İsrail rejiminin hem Lübnan'da hem de Filistin'de sürdürdüğü soykırım operasyonlarını kınadı.

İsrail'in Lübnan'a yönelik son hava saldırıları, daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmaya ilişkin endişeleri de artırdı.

Yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırılar Yemen, Irak ve Filistin'deki bölgesel direniş gruplarının kınamalarına neden oldu.

Hamas İsrail'in savaş suçlarını kınadı

Hamas tarafından yapılan açıklamada, hareketin İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarını “barbarca bir saldırı” ve “savaş suçu” olarak şiddetle kınadığı belirtildi.

Hizbullah ve Lübnan halkıyla dayanışmasını bir kez daha vurgulayan Hamas,  İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu hem Filistinli hem de Lübnanlı sivilleri hedef alarak “direnişin iradesini kırmaya” çalıştığını belirtti.

Hamas, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) derhal harekete geçmeye ve İsrailli liderleri savaş suçlusu olarak yargılamaya çağırarak, İsrail'in askeri operasyonlarına imkân sağladığı için yaşananlardan ABD’yi sorumlu tuttu.

“Amerikan yönetimi bu katliamlarda tamamen suç ortağıdır” denilen açıklamada Hamas, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) İsrail'i uluslararası alanda izole etme çağrısında bulundu.

FHKC ve Filistin Mücahit Hareketi

Aralarında Filistinli Mücahitler Hareketi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin de (FHKC) bulunduğu çok sayıda Filistinli grup da İsrail'in Lübnan'daki saldırganlığını şiddetle kınadıklarını açıkladılar.

FHKC, İsrail’i, ABD'nin desteği ve İsrail ile “normalleşme” anlaşmaları yapan Arap ülkelerinin suç ortaklığıyla kolaylaştırılan bir “soykırım savaşı”nın parçası olarak kasıtlı olarak sivilleri hedef almakla suçladı.

“İşgalin katliamları sadece direnişin kararlılığını güçlendirecektir” denilen FHKC açıklamasında, İsrail saldırganlığına karşı koymak için Arap ve Filistinlilere birleşik eylem çağrısında bulunuldu.

Filistin Mücahitler Hareketi de bu düşünceyi yineleyerek İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırıları arasındaki bağlantıyı vurguladı ve İsrail askeri ve kamu altyapısını hedef alan “niteliksel operasyonlar” çağrısında bulundu.

Filistin İslami Cihad

Filistin İslami Cihad Hareketi, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını “savaş suçu” olarak niteleyerek kınadı ve İsrail rejimini saldırıları iç siyasi krizlerden uzaklaşmak için kullanmakla suçladı.

Uluslararası toplumun eylemsizliği, özellikle de UCM'nin İsrailli liderleri yargılamaması eleştirildi.

Grup ayrıca, ABD'yi İsrail'e koşulsuz destek sağlayarak Washington'u saldırganlığın “gerçek ortağı” haline getirdiği için kınadı.

Arap Birliği ve İİT'ye acil eylem çağrısında bulunan İslami Cİhad, büyükelçilerin sınır dışı edilmesi ve “normalleşme” çabalarına son verilmesi de dahil olmak üzere İsrail’e karşı daha güçlü bir duruş sergilenmesi çağrısında bulundu.

Filistin Direniş Komiteleri

Filistin'deki Filistin Direniş Komiteleri, İsrail işgalini “Nazi benzeri” suçlar işlemekle eleştirerek, işgalin “stratejik aptallığının” direnişin iradesini kırmayı başaramayacağına söz verdi.

Bu arada, çeşitli gruplar küresel bir tepki çağrısında bulunmaya devam ederek Birleşmiş Milletler ve UCM gibi uluslararası organların İsrail’i eylemlerinden sorumlu tutmasını talep etti.

Irak'taki Halk Seferberlik Güçleri Destek Sözü Verdi

Irak'ta ise Halk Seferberlik Güçleri lideri Falih el-Feyyad, Irak'ın en yüksek dini otoritesi Seyyid Ali el-Sistani'nin kısa süre önce yaptığı bir açıklamaya atıfta bulunarak, Lübnan ile dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Irak'ın Lübnan halkına insani, tıbbi ve lojistik destek sağlamaya hazır olduğunu ifade eden el-Feyyad, Lübnan'a ihtiyaç duyduğu anda yardım etmenin dini ve insani bir sorumluluk olduğunu yineledi.

“Allah sevgili Lübnan'ı -toprağını, gökyüzünü, halkını ve direnişini- korusun,” diyerek Lübnan'a savunma ve toparlanma çabalarında yardımcı olmak üzere Irak hükümeti ve diğer resmi kurumlar arasında koordineli bir müdahale çağrısında bulundu.

Ensarullah'tan destek çağrısı

Yemen'de Ensarullah hareketi de sözcüsü Muhammed Abdulselam aracılığıyla benzer bir öfke dile getirerek İsrail'in “Siyonist caniliğini” kınadı ve operasyonlarının devamını ABD'nin inatçı desteğine bağladı.

Ensarullah, Yemen'in Lübnan ve Hizbullah ile dayanışmasını yineleyerek Arap ve İslam ülkelerini sessizliklerini bozmaya ve Filistin ve Lübnan direniş hareketlerini desteklemek üzere birleşmeye çağırdı.



Makaleler

Güncel