• 01/01/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Amerika’nın Bağdat’la yaptığı anlaşmayı görmezden gelmesi durumunda yapılan anlaşmayı feshedeceklerini açıkladı.




    YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Amerika’nın Bağdat’la yaptığı anlaşmayı görmezden gelmesi durumunda yapılan anlaşmayı feshedeceklerini açıkladı.

     

    Yeşil Bölge’nin kontrolünün Iraklılara devredilmesinden sonra İranlı gazetecilere açıklamalarda bulunan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak hükümetinin ABD ile anlaşma konusunda referandum yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruyu “Irak hükümeti, anlaşma konusunda referandum yapmakla yükümlüdür. Gelecekte Amerikan tarafı anlaşmanın bütününü görmezden gelirse Irak hükümeti ve halkı Amerikalılara bu konuda izin vermeyecektir ve bu anlaşmayı feshedecektir” şeklinde cevapladı.

     

    Irak’ta ulusal egemenliğin yeniden kazanılmasının Irak açısından ulusal bir bayram olduğunu belirten Başbakan Maliki, “Iraklılar bugün Irak’ın egemenliği konusunda sembolik bir değeri bulunan Yeşil Bölge’nin kontrolünü ele aldı. Çok yakın bir gelecekte de tüm ülkedeki kontrolü ele alacaktır” dedi.

     

    Bir gazetecinin “Batılı ülkeler, İran’la Irak arasındaki ilişkilerinin bozulması için Irak hükümetine baskı yapıyor mu?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, “Irak hükümeti, İran’la ilişkilerin bozulmasına sebep olacak hiçbir baskıyı kabul etmemektedir. Irak’ın İranla ililşkiler konusundaki politikası işbirliğinin güçlendirilmesi yönündedir. Bağdat’la Tahran arasındaki bazı görüş ayrılıkları da en güzel bir şekilde çözümlenecektir” dedi.

     

    Irak’ın tüm komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmek şeklinde ulusal bir politikası olduğunu belirten Maliki, “Irak anayasası, Irak’ın komşu ülkelere yönelik bir güvenlik ve komplo mekanı olmasına izin vermemektedir. Irak artık güvenlik sorunları yaratan bir mekan olmayacaktır. Irak Türkiye’yle, İran’la ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istemektedir” dedi.

     

    Yakında İran’a resmi bir ziyarette bulunacağını da hatırlatan Maliki, “İkili ilişkileri geliştirmek amacıyla bazı önemli bakanlardan ve üst yetkililerden oluşan bir heyetle yakında Tahran’a gideceğim” dedi.

     

    Irak’ın ülkedeki terörist örgütlerin varlığından endişeli olduğunu belirten başbakan Maliki, “Irak hükümeti, PKK, PJAK ve Halkın Mücahitleri gibi bazı terörist örgütleri Irak’tan çıkarmak için çalışmaktadır” dedi.

     

    Saddam rejimi döneminde Irak’a yerleştirilen Halkın Mücahitleri örgütünün sadece İran’a yönelik terörist eylemler yapmadığını, Irak halkına yönelik de birçok terörist eyleme karıştığını belirten Maliki, bu örgütün Irak’ta yasadışı olduğunu ve örgüt militanlarının çok yakında ya ülkeleri olan İran’a ya da üçüncü bir ülkeye gönderileceğini söyledi.