İran’da üniversiteye saldıranlar 1 yıl sonra mahkemede

img
İran’da üniversiteye saldıranlar 1 yıl sonra mahkemede YDH

YDH- İran’da 2009 yılında yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında üniversite yerleşkesini basan güvenlik görevlilerinin yargılanmasına bugün başlandı.




YDH- İran’da 2009 yılında yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında üniversite yerleşkesini basan güvenlik görevlilerinin yargılanmasına bugün başlandı.

 

Mehr haber ajansının askeri yargı basın ve halkla ilişkiler bürosuna dayandırarak bildirdiğine göre üniversitedeki öğrenci yurtlarını basarak çok sayıda öğrencinin yaralanmasına sebep olan güvenlik görevlilerinden 27’si bugün ilk defa yargı önüne çıkarıldı.

 

Tahran Üniversitesi yerleşkesi, tartışmalı 10. Dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinden iki gün sonra 14 Haziran 2009 tarihinde sabah karşı özel kuvvetler tarafından basılmış, çok sayıda öğrenci yaralanmıştı.

 

İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hemeni’nin “facia” diye niteleyerek saldırının sorumlularının yargılanmasını talep ettiği olayın üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtikten sonra bugün düzenlenen ilk gizli duruşmada 23 sanıkla avukatlarının ve şikayetçilerin hazır bulunduğu bildirildi.

 

Mahkeme başkanının sanıklarının isimlerinin ancak haklarındaki hüküm kesinleştikten sonra açıklanabileceğine ilişkin hatırlatmasından sonra sanıklar hakkındaki iddianamenin okunduğu ve ardından şikayetçilerin, onların avukatlarının ve Bilim Bakanlığı Hukuk Temsilcisi ile Tahran Üniversitesi Hukuk Fakültesi Temsilcisinin şikayetlerini dile getirdiği açıklandı.

 

Bir sanık ile avukatının yaptığı savunmadan sonra duruşmanın bir sonraki tarihe ertelendiği bildirilirken diğer 17 sanık hakkındaki iddianamenin de hazırlandıktan sonra mahkemeye sunulacağı ifade edildi.

 

Birkaç ay önce internet sitelerinde yayımlanan görüntülerde bazı Besic üyelerinin öğrencilere şiddet uygulayan güvenlik görevlilerine engel olmaya çalıştıkları görülüyor.