• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran eski Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, görevden alınması konusunda Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın İstanbul’da yaptığı açıklamayı yalanladı.




    YDH- İran eski Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, görevden alınması konusunda Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın İstanbul’da yaptığı açıklamayı yalanladı.

     

    Mehr haber ajansının bildirdiğine göre İran’ın eski Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, bir bildiri yayımlayarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kendisinin görevden alınması konusundaki açıklamalarını bir kez daha yalanlayarak Senegal ziyareti öncesinde görevden alınacağını bilmediğini açıkladı.

     

    Mutteki’nin bürosu tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

     

    Canı ve aklı yaratan Allah’ın adıyla

     

    Dışişleri bakanının gayri İslami, siyasi ve diplomatik örfe aykırı ve hakaretamiz bir şekilde görevden alınmasının ardından beylerin, toplumun büyük bir kesiminin itirazının sebebini ve bu konudaki temel soruların ne olduğunu bilmemesi mümkün gözükmemektedir. Meselenin şekli son derece açıktır.

     

    1- Acaba Dışişleri Bakanı Senegal ziyaretinden önce görevden alınması, hatta bunun ihtimali konusunda bilgi sahibi kılınmış mıdır? Hayır.

     

    2- Acaba Dışişleri Bakanı, kendi yerine atanacak kişiyi ve devir teslim (!) gününün zamanını bilmekte midir? Hayır.

     

    3- Acaba Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanının bu görevde iki ayrı ülkeye daha ziyarette bulunacağını bilmekte midir? Evet.

     

    Dışişleri Bakanının görevinin 21.9.1389 (12 Aralık 2010) cumartesi sabahı başlayıp, 24.9.1389 (15 Aralık 2010) çarşamba günü öğlen saatlerinde Tahran’a dönüşle sona ermesi kararlaştırılmıştı.

     

    Dışişleri Bakanı, görevden alındığını pazar günü Senegal yetkilileriyle yaptığı görüşme esnasında ve onlardan öğrenmiştir!

     

    Binaenaleyh, devir teslim töreni sırasında benim görevden alınma zamanımı bildiğime bundan daha da gülüncü devir teslim töreninin gününü bildiğime dair açıklamayı bir kez daha yalanlayarak, özellikle de yetkililerin dürüstlüğe riayet etmesi gerektiğini vurgulayarak şunu bildiriyorum:

     

    Bu ahlaksızlığa bir son verin; zira bu ne İslami nizama ne de onun yüce liderlerinin örnekliğine ve şanına yakışır. Aziz İran milletinin edebine ve kültürüne de uygun değildir. İnşaallah böyle olacaktır.

    Allah’ın kulu

    Menuçehr Mutteki

    3.10.1389 (24 Aralık 2010)

     

     

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ECO toplantısı için geldiği İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında BBC farsça servisi muhabirinin Mutteki’nin neden yurt dışında görevden alındığına ilişkin sorusuna “Dışişleri bakanlığı bürosu uçakta ve yoldadır, bu meselenin sorun olduğunu düşünmüyorum” demiş ve Mutteki ile görevden alınacağı konusunu daha önce konuştuklarını söylemişti.

     

    Mutteki’nin daha önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin aynı yöndeki sözleri üzerine yaptığı yalanlamanın hatırlatılması üzerine de “İran özgür bir ülke herkes açıklama yapma hakkına sahiptir” demişti.