• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Destgayb, ülkede son birkaç yıldır yapılan uygulamaları sert sözlerle eleştirdi.




    YDH- İran Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Destgayb, ülkede son birkaç yıldır yapılan uygulamaları sert sözlerle eleştirdi.

     

    İran’dan yayın yapan Kelime adlı internet sitesinin haberine göre İslam Devrimi Liderini seçen Uzmanlar Meclisi’nin üyelerinden Ayetullah Destgayb, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra tutuklanan reformcu liderlerden Mustafa Taczade’nin ailesini kabulünde yaptığı konuşmada ülkede son birkaç yıldır yapılan uygulamaları eleştirdi.

     

    Ayetullah Destgayb, “Nasıl oldu da bu birkaç yılda her şey değişti, Kur’an ve sünnet toprağa gömüldü. Sanıktan zor kullanılarak itiraf alınabileceğini söyleyen hiçbir adil merci yoktur. Uzmanlar Meclisinde de başka yerlerde de defalarca söyledik, hiçbir merci bu olanları onaylamıyor. Çünkü bunlar Kur’an’a da sünnete de anayasaya da aykırıdır. Sanığın itirafını yargıç huzurunda yapması gerekir, yargıç, yalnızca devrim muhafızları veya istihbarat bakanlığı tarafından hazırlanmış dosyaya göre hüküm veremez. Böyle yapan bir yargıç adaletten düşer. Gerek Kum'daki gerekse başka kentlerdeki merciler, İslami hükümlerin doğru bir şekilde uygulanmasını istemektedir ve hiçbir merci mevcut durumu onaylamamaktadır” dedi.

     

    Mevcut durumun ne cumhuriyet ne de İslamiyet olarak adlandırılamayacağını belirten Ayetullah Destgayb, “Kur’an’ın ve sünnetin ayaklar altına alınmasının neticesinde mercilerin elleri kolları bağlanır, tehditler savrulur, sonu gelmez işkenceler ve zindanlar ortaya çıkar. Mercilerin elleri bağlanınca Kur’an’dan ve sünnetten bilgisi olmayanların elleri açılır ve artık İslam sadece bir isim olarak kalır” dedi.

     

    Şah döneminde gerek Şiilerin ve gerekse Sünnilerin Kur’an’ın ve sünnetin ayaklar altına alınmasından rahatsız olduğunu belirten Ayetullah Destgayb, “Bu yüzden İmam Humeyni kıyam ettiği zaman tüm halk onun yanında yer aldı. İmam, Şah’a hitaben sen İslam’a aykırı hareket ediyorsun, en azından kendi yaptığın anayasaya uy demişti” diye konuştu.

     

    Kudüs Günü törenlerinden sonra saldırıya uğrayan camisini korumak isteyen öğrencilerine verilen ağır cezaları da eleştiren Ayetullah Destgayb, “birisi çıkıp da anayasaysa uyun dediği zaman ona “sen ve senin gibiler fitne liderisiniz” veya “sizin caminiz ‘Mescid-i Dırar’dır’ orada tahsil gören öğrenciler fitnecidir sürgün edilmeli, kırbaçlanmalı ve hapse atılmalıdır” diye bir cevap verilebilir mi?” dedi.

     

    İran anayasasının Ayetullah Beheşti, Muntezeri, Destgayb ve Saduki gibi müçtehitler tarafından hazırlandığını ve bunların da anayasanın Kur’an’a ve sünnete aykırı olmaması için büyük bir özen gösterdiğini belirten Ayetullah Destgayb, “herkes bu anayasaya oy verdi; çünkü bu anayasanın arkasında mutlak bir müçtehit ve merci olan İmam Humeyni vardı. Herkes onu kabul ediyordu, o hiçbir zaman tahakküm etmedi. O, her zaman ben de bu yasaya tabiyim derdi. Hatta mecliste gündeme gelen ve kendisinin karşı olduğu konularda bile kendi görüşünü bir nasihat olarak söz konusu eder ve sonucu onların yetkisine bırakarak ‘nihai karar sizindir’ derdi. O, tüm erklerin bağımsız olması gerektiğine inanırdı. Kur’an ve sünnet de bunu söylüyor. Yargı bağımsız olmalı ve hiç kimseden emir almamalıdır” dedi.

     

    Ayetullah Destgayb, "bütün feryadımız şudur: Gelin halkın oy verdiği anayasaya göre hareket edin. Bakın o zaman halk ne kadar memnun olacak. İslam Cumhuriyeti ne kadar güçlenecek. Onlara nasihat ediyorum, insanlara ve ailelerine eziyet etmesinler. Sonunda hesaba çekilecekleri günde akıbetlerini harap etmesinler. Henüz çok geç olmadan tutumlarını ıslah etsinler, inşaallah Allah onlara hidayet eder" diyerek yetkilileri anayasaya uygun davranmaya ve vatandaşlık haklarına riayet etmeye çağırdı.