Maliki, ABD askerleri konusunda son noktayı koydu

img
Maliki, ABD askerleri konusunda son noktayı koydu YDH

YDH- Amerika’nın Irak’taki askerlerinin görev süresini uzatma çabaları sürerken, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bağdat’ın bu konudaki tutumunu ortaya koydu.




 

YDH- Amerika’nın Irak’taki askerlerinin görev süresini uzatma çabaları sürerken, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bağdat’ın bu konudaki tutumunu ortaya koydu.

Irak’tan yayın yapan Burasa adlı haber sitesinin bildirdiğine göre, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bağdat’la Washington arasında daha önce yapılan anlaşma gereği Amerikan askerlerinin 2011 yılının aralık ayında Irak’ı terk edeceğini açıkladı.

Washington yönetimi, Irak’taki güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek anlaşmanın süresini uzatılmasını ve Amerikan askerlerinin bir süre daha Irak’ta kalmasını istiyordu.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki bugünkü açıklamasında Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra da Irak’ta Amerika’ya ait hiçbir askeri üssün bulunmayacağını belirtti.

Necef kenti Cuma İmamı Sadruddin Kabanci, bugün verdiği bayram namazı hutbesinde Amerikan askerlerinin kalmasını istemediklerini belirterek “Irak halkı Bağdat’la Washington arasında yapılan anlaşmanın süresinin uzatılmasına izin vermeyecektir” dedi.

Irak’ta halen 46 bin askeri bulunan Amerika’nın Irak’la yaptığı anlaşma gereğince 31 Aralık 2011 tarihine kadar bu ülkedeki askerlerinin tamamını çekmesi gerekiyor.

Uzun bir süredir ciddi güvenlik sorunlarının yaşanmadığı Irak’ta son dönemde bombalı saldırıların yeniden artmasına dikkat çeken siyasi gözlemciler, Amerika’nın Irak’ta güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek anlaşmanın süresini uzatma çabalarıyla bombalı saldırıların yeniden tırmanmaya başlamasının dikkat çekici olduğunu ifade ediyorlar.