İsrail casusundan İmad Muğniye konusunda itiraflar

img
İsrail casusundan İmad Muğniye konusunda itiraflar YDH

YDH- Suriye televizyonu, İsrail hesabına casusluk yapan Ürdün kökenli İyad Yusuf Enaim’in Hizbullah Komutanı İmad Muğniye’ye yönelik bombalı saldırı konusundaki itiraflarını yayımladı.




 

YDH- Suriye televizyonu, İsrail hesabına casusluk yapan Ürdün kökenli İyad Yusuf Enaim’in Hizbullah Komutanı İmad Muğniye’ye yönelik bombalı saldırı konusundaki itiraflarını yayımladı.

İsrail hesabına casusluk yaptığı gerekçesiyle Suriye güvenlik güçleri tarafından tutuklanan 35 yaşındaki Ürdün asıllı İyad Yusuf Enaim, Suriye televizyonunda yayımlanan itiraflarında Lazkiye kentindeki Teşrin Üniversitesinde okuduğunu belirterek İsrail için çalışmaya 2005 yılından sonra başladığını anlattı.

2005 yılında işgal altındaki el-Halil’e gittiğini ve roket temin etmeye çalışan Muhammed ve Abdullah adlarında iki kişiyle tanıştığını belirten İyad Yusuf, burada İsrailliler tarafından tutuklandığını daha sonra da cezaevinden kurtulmak için İsrailli istihbarat görevlilerinin işbirliği teklifini kabul etmek zorunda kaldığını söyledi.

Cezaevinden çıktıktan sonra 2006 yılında Suriye’ye döndüğünü belirten Yusuf, 2007 yılında İsraillilerle temas kurabilmek için bir uluslar arası telefon aldığını söyledi ve “Davud Dureyli adında bir İsrailli subayla tanıştım. Önce Lazkiye konusunda istihbarat toplamaya başladım. Benden buradaki halkın yaşantısı, geliri, etnik yapısı, en büyük etnik grubu konularında bilgi istediler. 3 Şubat 2008’de bana Şam’daki Kanada ve İran büyükelçiliklerinin adresini verdiler. Benden oralarda dolaşmamı, oraya gelip giden diplomatik heyetleri izlememi istediler. Hamas ve Hizbullah’ın bu konsoloslukların yakınlarındaki büroları hakkında bilgi toplamamı talep ettiler” dedi.

Lazkiye’ye döndükten iki gün sonra İsraillilerin kendisinden 6 Şubat’a kadar Şam’a gitmesini istediklerini belirten İyad Yusuf, “ikinci aşamada da benden bu konsolosluklara gidip gelenler hakkında bilgi istediler. Lazkıye’ye döndükten sonra Hamas ve Hizbullah’ın bu konsolosluklar civarında bürolarının olmadığını söyledim. Sonra 12 Şubat’ta tekrar Şam’a gitmemi söylediler. Bana Şam’ın tali caddelerinden birinde bir adres verdiler. Bu caddede çatısı kırmızı kiremitli bir bina vardı. Ben birkaç kişinin oraya gidip geldiğini fark ettim. Benden o bölgede daha fazla bulunmamı ve oraya Pajero marka bir aracın gelip gelmediğini izlememi istediler. Gümüş renkli Pajero marka bir aracın geldiğini ancak içerisindekilerin tanınacak gibi olmadığını gördüm. Aracın plakasını irtibatta olduğum İsraillilere verdim, sonra da Lazkiye’ye döndüm. Döndükten sonra televizyondan İmad Muğniye’nin öldürüldüğünü öğrendim. Televizyondan ve internetteki görüntülerden o aracın benim belirlediğim araç olduğunu anladım” dedi.

İsraillilerin onlarla yaptığı işbirliğine karşılık Suriye’deki eğitim ve ikamet masraflarını karşıladığını belirten Enaim, “El-Halil’e döndükten sonra Belçika telefonunu teslim edip bir Fransız telefonu aldım. Suriye’ye döndükten sonra çalışmamın üçüncü aşaması başlamıştı. Onlar bu aşamada bana verdikleri eğitim doğrultusunda benden Lazkiye’ye dönmemi ve limana gelip giden gemileri izlememi ve gemilerle ilgili kendilerine bilgi vermemi istediler” dedi.

     



Makaleler

Güncel