Yeşil Bölge’de gizli toplantı

img
Yeşil Bölge’de gizli toplantı YDH

YDH- Amerikalı ve İngiliz diplomatların, Iraklı bazı eski güvenlik yetkilileriyle Yeşil Bölge’de gizli bir toplantı düzenledikleri ortaya çıktı.




 

YDH- Amerikalı ve İngiliz diplomatların, Iraklı bazı eski güvenlik yetkilileriyle Yeşil Bölge’de gizli bir toplantı düzenledikleri ortaya çıktı.

Irak’tan yayın yapan en-Nahil haber sitesinin “iyi haber alan kaynaklara” dayanarak bildirdiğine göre, Amerikalı ve İngiliz diplomatlar, Irak’taki Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılmasıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere bazı Iraklı eski yetkililerle Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bir araya geldi.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan toplantıya, Amerikalılarla birlikte İngiliz büyükelçiliğinden yetkililerin ve Birleşmiş Milletlerin Bağdat’taki temsilcisinin yanı sıra işgalden sonra Amerikalılar tarafından Irak istihbarat servisinin başkanlığına getirilen ve daha sonra Başbakan Nuri el-Maliki tarafından bu görevden alınan Muhammed Şehvani’nin de katıldığı bildirildi.

Görüşmede üç konu başlığının ele alındığını belirten kaynaklar, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılması meselesine yönelik tutumu üzerinde üç saat konuşulduğunu belirterek Maliki’nin Amerikan askerlerinin Irak’taki görev süresinin uzatılmasına karşı çıkması durumunda neler yapılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu söylediler.

Toplantıda Kürtlerin ve İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılmasından yana olduğuna dikkat çekildiği; ancak Maliki konusunda iyimser olunmadığı bildirildi.

En-Nahil’in söz konusu ettiği kaynaklar, toplantıda Irak hükümetinin Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılmasını kabul etmemesi durumunda Türkiye veya Kuveyt alternatifleri üzerinde durulduğunu söylediler.