Iraklı Sünni milletvekilinden Türkiye’ye tepki

img
Iraklı Sünni milletvekilinden Türkiye’ye tepki YDH

YDH- Irak parlamentosundaki Sünni milletvekillerinden Abdulhalim er-Rahimi, Türkiye’yi Irak’ın iç işlerine karışmakla suçladı.




 

YDH- Irak parlamentosundaki Sünni milletvekillerinden Abdulhalim er-Rahimi, Türkiye’yi Irak’ın iç işlerine karışmakla suçladı.

El Alem televizyonuna demeç veren Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı Üyesi Abdulhalim er-Rahimi, Türkiye’yi Irak’ın içişlerine karışmakla suçlayarak “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak konusundaki açıklamalarını ilk mahkum edenler Iraklı Sünniler oldu” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Irak’la ilgili sözlerinin bir nasihat olarak algılanmasının mümkün olmadığını belirten Rahimi, “Eğer Türk yetkililer, Bağdat’taki yetkililerin Ankara’nın Türkiye’deki Kürtlere yönelik politikalarının yanlış ve ırkçı olduğunu ya da Türkiye’deki 13 milyon Alevi’nin haklarının hiçe sayıldığını söylemelerine tahammül edecek ve bunu iç işlerine karışma olarak nitelemeyecekse biz Iraklılar da Erdoğan’ın sözlerini kabul ederiz” dedi.

Ülkelerin birbirinin iç işleriyle ilgili bu tür açıklamalar yapmasının açıkça iç işlerine müdahale olduğunu ve bunu kabul etmediklerini belirten Iraklı Sünni milletvekili, “Eğer Türkiye’nin bu müdahalelerle hedefi Iraklı Sünnileri desteklemekse, Erdoğan bu konuda da hata yapıyor. Çünkü bazı el-Irakiye liderleri Erdoğan’ı bu tür tutumlara teşvik ediyor olsa da bu açıklamaları ilk kınayanlar Iraklı Sünniler oldu” dedi.

Türkiye ve Irak ilişkilerinin geleceği açısından kişisel veya partisel çerçevedeki duygusal açıklamalardan kaçınılması gerektiğini belirten Abdulhalim er-Rahimi, Türkiye’ye Irak’taki çıkarlarını düşünmesini ve Irak’la ilgili olarak taifeci yaklaşımlardan uzak durmasını tavsiye ettiğini söyledi.

Türk aydınlardan da devlet yöneticilerinin bu tür açıklamalarına tepki göstermesini isteyen Abdulhalim er-Rahimi, bu tür açıklamaların Türkiye’nin çıkarına olmadığını savundu.