Suriyeli rakip silahlı grupları uzlaştırma çabası sürüyor

img
Suriyeli rakip silahlı grupları uzlaştırma çabası sürüyor YDH

YDH- Suriye’de silahlı eylemler düzenleyen örgütler arasında birlik ve koordinasyon sağlanması için bölgesel çapta bir girişim başlatıldığı bildirildi.




 

YDH- Suriye’de silahlı eylemler düzenleyen örgütler arasında birlik ve koordinasyon sağlanması için bölgesel çapta bir girişim başlatıldığı bildirildi.

ABD yönetiminin Şam yönetiminin ülkede kontrolü kaybettiğini belirterek Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i çekilmeye çağırmasıyla eş zamanlı olarak Suriye’deki silahlı grupların eylemselliği artarken, Suriye ordusundan ayrılarak silahlı grup oluşturan kişiler arasında da ciddi bir rekabet başladı.

Geçtiğimiz yaz Suriye ordusundan ayrıldığını belirterek sığındığı Türkiye’de Özgür Suriye Ordusu adlı bir örgüt kuran Albay Riyad Esed’in tıpkı İstanbul’da kurulan Ulusal Konsey adlı siyasi örgüt gibi uluslar arası alanda kabul görme çabası sürerken yaklaşık bir ay önce yine Suriye ordusundan ayrılan General Mustafa Ahmed eş-Şeyh de Askeri Konsey adlı bir örgüt kurduğunu açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu Lideri Riyad Esed’in Mustafa Ahmed eş-Şeyh’i kendisinden başka kimseyi temsil etmemekle ve rejimin adamı olmakla suçlaması üzerine iki taraf arasındaki gerginlik artarken silahlı alandaki bu iki muhalif grubun uzlaştırılmasına yönelik çabalar da başlatıldı.

Mustafa Ahmed eş-Şeyh’in Askeri Konsey adlı bir örgüt kurarak Suriye ordusundan ayrılan askerlere komuta edeceğini açıklamasının ardından aynı iddiayla kurulan Özgür Suriye Ordusu adlı örgütün lideri Riyad Esed’le Mustafa Ahmed eş-Şeyh arasındaki tartışma da büyümüştü.

Burhan Galyon liderliğindeki İstanbul Konseyinin Mustafa eş-Şeyh’in rütbesinin general, Riyad Esed’in rütbesinin ise albay olduğunu vurgulayarak eş-Şeyh’ten yana bir eğilim göstermesi, Riyad Esed’le İstanbul Konseyi arasında da gerilime sebep olmuş, geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Riyad Esed, İstanbul konseyini ihanetle suçlamıştı.

Riyad Esed, kendisinin Suriye ordusundan daha önce ayrılarak mücadele başlattığını ve Suriye ordusundaki rütbe hiyerarşisinin artık geçerli olamayacağını savunuyor.  

YDH’ya ulaşan haberlere göre Riyad Esed’le Mustafa Ahmed eş-Şeyh’i uzlaştırmak için devreye giren yerel ve bölgesel unsurlar, Riyad Esed’in Özgür Suriye Ordusu’nun başında kalmasını; ancak Mustafa Ahmed eş-Şeyh’in kurduğu Askeri Konsey’in bünyesine katılmasını öngören bir formül üzerinde tarafları uzlaştırmaya çalışıyorlar.

Son olarak el-Barada TV’ye demeç veren Mustafa Ahmed eş-Şeyh, Suudi Arabistan’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Bender Bin Sultan güdümündeki Selefi Şeyhi Adnan Arur’un kendisiyle Riyad Esed’i uzlaştırmak için devreye gireceğini açıkladı.