ABD’li yetkili: Yüz İran füzesine karşı koyabilir miyiz?

img
ABD’li yetkili: Yüz İran füzesine karşı koyabilir miyiz? YDH

Wall Street Journal gazetesi, Amerikalı bir yetkilinin İran’la savaş çıkması durumunda yaşanabilecek tehlikeler konusunda kaygılarını dile getirdi.




YDH-Amerikan Wall Street Journalgazetesi, Amerika ile İran arasında son dönemde Fars Körfezi’nde yaşanan gerilimle ilgili özel bir haber yayımladı.

Haberin sonunda Amerikalı bir yetkilinin İran’la yaşanabilecek bir savaşla ilgili olarak kaygılarını ifade ettiği şu cümlelerine yer verildi: “Eğer mecbur kalırsak şu an harekete geçmeye hazırız; ancak birçok kaygı söz konusu. Acaba biz sekiz noktada yüz balistik füzeye karşı koyabilecek konumda mıyız?”

Fars haber ajansı ise Wall Street Jorunal’in haber analiziyle ilgili haberinde gazetenin İran’la Amerika arasında son dönemde Fars Körfezi’nde yaşanan gerilimle ilgili iddia ettiği bazı ayrıntıların bağımsız olarak teyit edilebilecek durumda olmadığını belirterek şunları belirtti:

“Bu iddialardan birine göre Amerikalılar Mayıs ayında iki hafta boyunca üzerine füzeler yerleştirilmiş iki İran gemisini gözlemledi. Gazetenin iddiasına göre iki gemi bir süre sonra İran limanlarından birine geri döndü ve füzelerini boşalttı. Gazetenin haberinde yer alan bir diğer nokta da bu iki gemideki İran güçleri Amerikalıların kendilerini izlediğini biliyordu.

Haberin diğer bir bölümünde şunlar yer alıyor: Bazı Amerikalı yetkililerin dediğine göre İran’dan kaynaklanan tehlike bir ölçüde azalmış olsa da tehlike hala mevcut. Onlardan bazılarına göre ise İran’ın bu adımları savunmaya yönelik; çünkü İranlı yetkililer, Amerika’nın bir saldırı planladığı düşüncesine vardı.

Wall Street Journal gazetesi, bölgedeki Amerikan askerlerinin sayısının arttığına işaret ederek Amerikalı bir askeri yetkiliden şöyle naklediyor: ‘Biz gerekli önlemleri düşünüyoruz; ama bu, bizim olmak istediğimiz yer değil.’

Ancak gazetenin söz konusu haberiyle ilgili olarak üzerinde durulması gereken husus, Fars körfezi kıyısındaki ülkelerin bölgesel savaş çıkma ihtimalinden yana duydukları kaygılar. Wall Street Journal’in haberine göre Körfez ülkelerinin yetkilileri Washington’dan çatışmadan uzak durmasını istedi.

Gazete, ismini açıklamadığı Körfez ülkelerinden bir yetkilinin ‘Biz gerilimin azaltılmasını teşvik ediyoruz. Hiç kimse savaş istemiyor’ dediğini nakletti.”

Trump onurlu çıkış arıyor

Öte yandan Asia Times konuyla Amerika ile İran arasında yaşanan gerilimle ilgili haberinde ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la yaşanan gerilimden onurlu bir çıkış yolu aradığını yazdı.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Bilderberg toplantısına değinen Asia Times, Amerikan Başkanı Trump’ın birden bire İran’a “ön şartsız müzakere” teklif etmesi ile Bilderberg toplantısı arasında bağlantı kurdu.

Habere göre “Mesele tamamen Hürmüz Boğazı ile ilgili. Hürmüz Boğazı’nın kapanması ile dünya petrolünün yüzde 20’sini arz eden Irak, Kuveyt, Bahreyn, Katar, İran petrol ve yakıtı kesilebilir.”

İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatabilir mi? Amerikan 5. Filosu boğazın kapatılmasını engelleyebilir mi? Soruları üzerine tartışmalar yaşandığını belirten Asia Times, Amerikalı bir kaynaktan şunları nakletti:

“Bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonuçları Trump’ın masasına kondu. Bu durum Washington’da korku yarattı. Bu araştırma gösterdi ki Hürmüz Boğazı herhangi bir şekilde kapanırsa İran, dünya mali sistemini bozacak bir güç kazanır.”

Asia Times’ın haberini dayandırdığı kaynaklar, Trump’ın İran stratejisiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“O, gerçekten Pompeo ve danışmanlarının kendisini soktuğu bu durumdan kurtulmak için onurlu bir çıkış yolu arıyor. Washington’un bu durumdan çıkmak için çok açık bir şekilde onurlu çıkışa ihtiyacı var. İran, müzakere peşinde değil; ama Amerika müzakere peşinde.”

Trump: İran’a yaptırımlar çok güçlüydü; en iyisi görüşmek

 Amerikan Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüşmesinde Asia Times’ın iddiasını destekleyen mesajlar verdi.

Trump şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Macron’un İran’ın nükleer silah edinmesini istediğini sanmıyorum. Ben de bunu istemiyorum. Bütün macera işte bu. O da onların nükleer silah edinmesini istemiyor, ben de onların nükleer silah sahibi olmasını istemiyorum. Ve Onlar nükleer silah sahibi olamayacaklar. 

Şimdi bakalım İran hakkında neler olacak deniyor. Ben başkan olduğumda -inanılmaz, fazla değil, iki buçuk yıl kadar önceydi- İran gerçek bir terörist devletti. Tabi hala da öyle; ama onlar tartışmasız terörizm kahramanlarıydı, bu çok kötü bir şey. 

Onlar artık bu işleri yapmıyorlar. Bir devlet olarak çok zayıf davranıyorlar. Bir devlet olarak yenilmekteler. Ben onların yenik/müflis bir devlet olmasını isteniyorum. Biz bu gidişi hızla geri döndürebiliriz. Ama yaptırımlar olağanüstü güçlüydü ve diğer şeyler…

Ben onların görüşme istediğini biliyorum. Eğer görüşme isterlerse bu iyi bir şey. Biz de görüşme yaparız. Fakat bir şeye sahip olamazlar o da nükleer silahtır.         



Makaleler

Güncel