New York Times'tan muhabirlerine sansür

img
New York Times'tan muhabirlerine sansür YDH

New York Times gazetesi, Siyonist rejimin Gazze'deki soykırım harekatını haber yapan muhabirlerine 'soykırım', 'etnik temizlik' ve 'işgal altındaki topraklar' ifadelerini kullanmalarını yasakladı.




YDH - The Intercept araştırmacı gazetecilik portalı, New York Times (NYT) gazetesinin muhabirlere 'çok nadir durumlar dışında' Filistin kelimesini kullanmamaları talimatını veren bir iç yazışmasının kopyasını paylaştı.

Habere göre NYT yöneticilerinden Susan Wessling, dış haberler sorumlusu Philip Pan ve yardımcıları tarafından kaleme alınan notta gazetecilerden, Gazze'de daha önceki İsrail-Arap savaşları sırasında Filistin'in diğer bölgelerinden tehcir edilen Filistinlilerin tarihsel olarak yerleştiği alanları tanımlamak için kullanılan 'mülteci kampları' teriminden uzak durmaları talep edildi.

Ayrıca savaşı haberleştiren muhabirlerden 'soykırım' ve 'etnik temizlik' terimlerinin kullanımını azaltmaları ve İsrail tarafından işgal edilen Filistin toprakları için 'işgal altındaki topraklar' ifadesini kullanmaktan 'kaçınmaları' yönünde talimat verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) söz konusu bölgeleri yüz binlerce kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapan mülteci kampları olarak tanıyor.

NYT yönetimi, "Notumuz, ekim ayında çatışmanın başlamasından bu yana boğuştuğumuz bazı terimler ve diğer konular hakkında rehberlik sunuyor," ifadelerini kullandı.

The Intercept'e konuşan birkaç NYT çalışanı, notun gazetenin İsrail'in söylem diline olan bağlılığını ifade ettiğine dikkat çekti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir NYT haber merkezi kaynağı, The Intercept'e yaptığı açıklamada "Bu, Filistin-İsrail çatışmasının tarihsel bağlamı hakkında hiçbir bilginiz yoksa profesyonel ve mantıklı görünen türden bir şey," dedi.

The Intercept, notun Times'ın dış haber editörlerinin düşüncelerine veri sunduğuna işaret etti.

Not, muhabirlere ilk olarak kasım ayında dağıtılmıştı ve o zamandan beri düzenli olarak sunuluyor.

Öte yandan Save the Children örgütüne göre Gazze'deki 1,1 milyon çocuktan 14 bin 500'den fazlası öldürüldü. Binlercesinin ise kayıp ya da enkaz altında oldukları tahmin ediliyor.



Makaleler

Güncel