İsrail'e silah satışından çıkar devşiren İngiliz lordlar

img
İsrail'e silah satışından çıkar devşiren İngiliz lordlar YDH

İngiltere'nin üst parlamento kanadı Lordlar Kamarasının ondan fazla üyesi, İsrail ile bağlantılı silah firmaları adına çalışıyor.




YDH - İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK portalından John McEvoy'un haberine göre Lordlar Kamarasının yedi üyesi, İsrail'in silah ticaretiyle bağlantılı silah firmaları adına çalışırken, diğer altı üye de İsrail ordusuna tedarik sağlayan şirketlerde hisse sahibi.

Bu hisselerden her birinin değerinin 100 bin pound'un üzerinde olması ve 7 Ekim'den bu yana artmış olması muhtemel.

Söz konusu isimler arasında iki eski savunma bakanı, bir eski kabine sekreteri ve iki emekli Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetler komutanı bulunuyor.

En tartışmalı vaka, Yeni İşçi Partisi döneminde savunma ve ticaret bakanı olan Lord John Hutton. Hutton, 2022 yılında Newcastle merkezli silah şirketi olan Pearson Engineering'in yönetim kurulu başkanı ve icracı olmayan direktörü olarak atandı.

Bu atama, Pearson'ın Siyonist rejimin devlete ait silah devi Rafael'in bünyesine katılmasından haftalar sonra gerçekleşti.

Rafael, 1948 yılında İsrail ordusunun Askeri Bilim Kolordusu bünyesinde kuruldu ve şu anda işgal rejiminin Gazze'yi bombalamak için kullandığı füzelerin ve insansız hava araçlarının çoğunu üretiyor.

Rafael'in en büyük müşterisi İsrail ordusu olsa da şirketin CEO'su Yoav Har-Even, Siyonist rejimin Gazze'de yedi yardım görevlisinin ölümüne neden olan hava saldırısını soruşturmakla görevlendirilmişti.

Pearson Engineering İngiliz ordusu için zırhlı araç parçaları ve mayın temizleme ekipmanları üretiyor. Şirketin hesapları, artık İsrail devletinin şirket üzerinde 'kayda değer bir kontrolü' olduğunu kabul ediyor.

Pearson'ın internet sitesinde Gazze ile ilgili, "İsrail ordusu, şu anda herhangi bir Pearson Mühendislik ekipmanı kullanmamaktadır," bilgisine yer veriliyor.

Hutton, Ticaret Bakanı olduğu dönemde İsrail ile İngiltere arasındaki bağları güçlendirme sözü vermiş ve Savunma Bakanı olduğu dönemde de Londra'nın Siyonist rejime silah ihracatıyla ilgili bir davada anılmıştı.

Pearson Engineering'in yakın zamanda atanan diğer yöneticileri, şirketin hem İsrailli ana şirketle hem de İngiliz ordusuyla olan yakın bağlarını ortaya koyuyor.

Bunlar arasında İngiliz ordusunun eski genelkurmay başkan yardımcısı Nick Pope, Rafael'in yönetici yardımcısı Ran Gozali ve şirketin İngiltere'deki genel müdürü Yoram Aron da bulunuyor.

Haberde, ayrıca Lordlar Kamarasının BAE Systems ile mali çıkarları olan beş üyesini ifşa ediyor.

İngiltere'nin en büyük silah firması olan BAE Systems, İsrail'in 'dünyanın en ölümcül savaş uçağı' olarak tanımlanan F-35 savaş uçakları için yedek parça üretiyor.

F-35'in arka gövde, kuyruk parçaları ve elektronik aksamı da dahil olmak üzere bileşenlerinin yaklaşık yüzde 15'i İngiltere'de üretiliyor.

Eski bir Birleşik Krallık ulusal güvenlik danışmanı ve kabine sekreteri olan Lord Sedwill, Kasım 2022'den bu yana BAE Systems'in icracı olmayan direktörü. 

Lordlar Kamarasının üyeleri Viscount Eccles, Lord Gadhia, Lord Glendonbrook ve Lord Sassoon da kayıtlara göre BAE Systems'de hisse sahibi.

İngiliz mevzuatına göre lordların, kontrol hissesi ya da değeri 100 bin pound'u aşan her türlü hisse sahipliğini bildirmeleri zorunlu.

BAE Systems'in hisse fiyatı 7 Ekim'den bu yana yaklaşık yüzde 35 arttı, yani Gazze soykırımı sırasında her bir yatırımlarının değeri 35 bin pound'dan fazla artmış olabilir.

Silah Ticareti Karşıtı Kampanya (CAAT) sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Emily Apple, portala verdiği demeçte adı geçen isimlerin soykırımdan çıkar sağladıklarına vurgu yaparak "Silah endüstrisinin çıkarlarını temsil ediyorlar, uluslararası hukukla alay ediyorlar ve sözde demokrasimizi altüst ediyorlar," dedi.

Apple, "Hükümetimiz ve Birleşik Krallık'ın silah tüccarları, İsrail'i silahlandırmaya devam ederek son derece korkunç suçlara ortak oluyor," ifadesini kullandı.

Siyonist rejime silah ambargosu uygulanması çağrısı yapan Apple, "Silah ambargosu hisse fiyatlarının düşmesini sağlayacaktır, dolayısıyla bu kadar çok siyasetçinin hissedar olduğu bir ortamda hükümetin silah tüccarlarının kaârlarına Filistinlilerin yaşamlarından daha fazla öncelik vermesi şaşırtıcı değil," diye ekledi.

Mercek altına alınan bir diğer firma ise merkezi Fransa'da bulunan dünyanın en büyük silah şirketlerinden biri olan Thales.

Şirketin danışmanları arasında Edrom'lu Baron Arbuthnot, Richmond'lu Lord Houghton ve Bayswater'lı Lord Powell yer alıyor.

Thales UK, dokuz yıl boyunca Avam Kamarası savunma seçkin komitesinin başkanlığını yapmış olan Arbuthnot'un 'engin tecrübelerinden' istifade ettiğine dikkat çekiyor.

Powell, Margaret Thatcher'ın savunma ve dış politikadan sorumlu baş danışmanıydı. Houghton ise 2013-16 yılları arasında savunma kurmay başkanlığı yapmış eski bir İngiliz generali.

Fransa'daki Thales'in yönetim kurulunda Bolton Baronesi Taylor da yer alıyor. Taylor, Yeni İşçi Partisi hükümetinde savunma bakanı olarak söz konusu şirketle bağlarını geliştirmişti.

Thales UK, İsrail'in en büyük silah firması Elbit Systems ile UAV Tactical Systems ticari adı altında İngiliz ordusu için Watchkeeper drone'ları üretmek üzere bir ortak girişime sahip.

Eylül 2022 itibariyle Watchkeeper projesi için İngiliz kamu maliyesinden 1,31 milyar pound harcandı.

Watchkeeper projesi, son yıllarda Gazze'ye saldırmak için yaygın olarak kullanılan Elbit'in Hermes 450 modelini örnek alıyor.

İsrail'in Gazze'deki yardım görevlilerine yönelik son saldırısında Elbit'in Hermes 450 insansız hava aracı kullanılmıştı. 

Olayın ardından CAAT, Hermes'in Thales'in İngiltere'deki iştiraki tarafından üretilen 'İngiliz yapımı bir R902(W) Wankel motoru ile güçlendirilmiş olabileceği" yönündeki endişelerini dile getirmişti.

İncelenen dördüncü şirket ise Batılı savaş uçakları için fırlatma koltukları üreten bir İngiliz mühendislik firması olan Martin-Baker.

Firmanın patlayıcı kartuşları İsrail'in F-35 jetlerinde kullanılıyor. Eski NATO Askeri Komitesi Başkanı Lord Peach, Martin-Baker'ın danışmanı olarak çalışıyor.

Peach, İngiltere Genelkurmay Başkanı olarak 2017 yılında İsrail'i ziyaret etmiş ve Tel Aviv'deki Kirya Askeri Karargahında resmi bir şeref kıtası tarafından karşılanmıştı. İsrail ordusu, ziyaretin 'stratejik bağların bir sembolü' olduğunu belirtmişti.

Diğer üç Lordun da İsrail'in silah ticaretinden kazanç sağlayan ABD silah firmalarında yatırımları bulunuyor. 

Lord Patten'in Lockheed Martin'de (F-35 jetlerinin ana yüklenicisi), Lord Levene of Portsoken'in ise General Dynamics'te (İsrail'e tedarik edilen MK-80 bombalarını üreten) hisseleri bulunuyor.

General Dynamics'in maliye müdürü ve yönetici yardımcısı Jason Aiken, ekim ayında yaptığı açıklamada "İsrail'deki durum açıkçası korkunç ve biz konuştukça daha da kötüye gidiyor," demişti.

Aiken sözlerine şöyle devam etmişti: "Ancak bence bu durumdan kaynaklanan artan talep potansiyeline bakacak olursanız, öne çıkan en büyük potansiyel muhtemelen topçu silahları tarafında... Bence İsrail'deki durum bu talep üzerinde sadece yukarı yönlü bir baskı yaratacak."



Makaleler

Güncel