Georges Abdallah: Mahkumlar Filistin halkının direnişine ayna tutuyor

img
Georges Abdallah: Mahkumlar Filistin halkının direnişine ayna tutuyor YDH

Fransa'da yasadışı olarak hapiste tutulan Lübnanlı devrimci, mahkumların Filistin kolektif hafızasındaki özel konumunu vurguladı.




YDH- Fransa'da tutuklu bulunan Lübnanlı devrimci Georges Abdallah, Filistinli Mahkumlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, bu günü kutlamanın her şeyden önce "tutsaklara karşı görevlerimizi yüksek sesle ve açık bir şekilde teyit etmek" ve "onların kurtuluşunu devam eden mücadelelerimizin genel dinamiğine dahil etmek" amacını taşıdığını belirtti.

Abdullah, bu günün aynı zamanda "canlı devrimci güçleri ve onların direnen öncülerini, yoldaşlarımızı zindancıların pençelerinden kurtarmaya yönelik kesin kararlılığımızı pratikte ifade etmek için gerekli tüm önlemleri almaya teşvik etmeyi" amaçladığını söyledi.

Abdullah, yıllardır ve bazıları on yıllardır hapiste olan binlerce mahkumun, İsrail işgaline karşı "Filistin halkının çeşitli biçimlerdeki direnişini bugün her zamankinden daha fazla yansıttığını" vurguladı.

Abdullah ayrıca, mevcut İsrail hükümetinin "önceki tüm hükümetlerden daha fazla, baskıyı yoğunlaştırmaktan ve Filistinli olan her şeyin, özellikle de Direniş'in kolektif iradesine katılan herkesin yok edilmesini genişletmeye çalışmaktan başka bir şey yapamayacağını" vurguladı.

Devrimci mücadelenin kahramanlarının, özellikle de Direniş'in kolektif iradesini somutlaştıranların (mahkumları kastederek), "her kesimden faşistin uygulamak için acele ettiği imha politikalarının tercih edilen hedefleri olduğuna, özellikle de soykırımın bunu kolaylaştırdığına" dikkat çekti.

Bu bağlamda, Filistinlilerle dayanışma içinde olan uluslararası hareketleri bu gerçeği dikkate almaya çağıran Abdallah, "gizli [gözaltı] kamplarının gizli köşelerinde değil, herkesin gözü önünde cereyan eden ve insanlık tarihinde ilk kez dünya çapında yüz milyonlarca insanın tanık olduğu bir soykırımla karşı karşıya olduğumuzu" ifade etti.

Mahkumların Filistin toplumsal hafızasında sahip oldukları özel statüyü vurgularken, "direnen mahkumun, şehidin yanı sıra, her Filistinli ailede bulunan biri olduğunu" da belirtti.

Benzer şekilde, Abdullah mesajında "uyanık olma ve Siyonist suçluların cezaevlerindeki devrimci kahramanları yok etmesini önleme" ve Filistin ve direnişini desteklemek için dayanışma girişimleri düzenleme çağrısında bulundu.

Abdullah ayrıca, “İsrail hapishanelerinde ve Fas, Türkiye, Filipinler ve dünyanın diğer yerlerindeki tecrit hücrelerinde bulunan direnişçilerle dayanışma içinde olduğunu” ifade etti.

Dakka ayakta öldü

Bu ayın başlarında, İsrail işgal hapishanelerinde yaklaşık kırk yıl süren bir mücadelenin ardından, Filistinli tutuklu Velid Dakka, kanserle uzun bir savaşın ardından Asaf Harufeh Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Dakka, hapishanede tutulduğu süre boyunca çok sayıda kötü muamele, işkence ve özellikle de tıbbi ihmale maruz kaldı. Artan hastalıklarına ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının çağrılarına rağmen işgal yönetimi sağlık gerekçeleriyle serbest bırakılmasını reddetti.

Lübnanlı devrimci, bu bağlamda, tıbbi ihmal nedeniyle ölümün "İsrail hapishanelerinde, özellikle de Gazze tutuklularının tutulduğu el-Nakab hapishanesinde belirgin bir hale geldiğine" dikkat çekti.

Georges Abdallah mektubunda Dakka'nın Filistin Direnişi’nin sembolü olduğunu teyit ederek şunları söyledi: "İşgal hapishanelerinde onlarca yıl süren esareti boyunca hiçbir şekilde teslim olmadı ya da geri adım atmadı; mesajlarının ve yazılarının engellenmesinin yanı sıra işkenceye, mahrumiyete, tecride ve hastalığa meydan okudu.

Velid'imiz ayakları üzerinde durarak öldü. Direniş, kurtuluş ve özgürlük yolunu aydınlatan fenerler olarak, kalplerimizde ve bu Direniş destanında yer alan halk kitlelerinin ve savaşçıların zihinlerinde sonsuza kadar canlı kalacak.”

Abdullah şu ana kadar 38 yıl hapis yattı ve bu da onu Avrupa'da en uzun süre hapis yatan mahkum yapıyor. ABD'li ve İsrailli diplomatlara suikast düzenlemekle suçlandı ve bu suçlamalara dayanılarak mahkum edildi.

Ömür boyu hapis cezasının asgari kısmını 1999'da tamamladı, ancak Fransız yetkililer sekiz şartlı tahliye talebini reddetti. Yargı, Fransa İçişleri Bakanlığı'nın kendisini sınır dışı edeceği gerekçesiyle bu talepleri birkaç kez kabul etti, ancak bu karar hiçbir zaman alınmadı.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de önceki gün yaptığı açıklamada, Filistinli tutukluları idam etmenin “hapishanelerin aşırı kalabalıklaşması ile mücadelenin en doğru yolu” olduğunu söylemişti.



Makaleler

Güncel