İngiltere, Siyonist rejimle yeni bir ticaret anlaşması yolunda

img
İngiltere, Siyonist rejimle yeni bir ticaret anlaşması yolunda YDH

İngiliz hükümeti, Gazze'de soykırım harekatını sürdüren İsrail ile yeni bir ticaret anlaşması imzalama niyetinde.




YDH -  İngiltere'nin Ticaret ve Uluslararası Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch, İsrail ile yeni bir ticaret anlaşması yapmaya çalışıyor. 

Declassified UK portalından Mark Curtis'in haberine göre taraflar arasındaki müzakerelerin son ve beşinci turu 8 Nisan'da başladı.

Söz konusu tarih, üç İngiliz yardım görevlisinin Gazze'de Siyonist rejim tarafından öldürülmesinden sadece yedi gün sonraydı. 

Müzakerelere İngiltere ev sahipliği yaptı ve İsrailli yetkililerden oluşan bir heyet yüz yüze görüşmeler için Londra'ya gitti. 

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı, "Geliştirilmiş bir ticaret anlaşması, Britanya'nın güçlü yanlarını ortaya çıkaracak ve dünya lideri hizmet ve dijital sektörlerimiz için ticaretin kilidini açacaktır," dedi.

Müzakereler, İngiltere'nin soykırımdaki suç ortaklığının bir başka yönüne işaret ediyor.

Aynı zamanda Badenoch, nisan ayında ticaret görüşmelerinin başladığı gün, İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatının devam etmesine de onay vermişti.

Müzakereler Badenoch ile İsrailli mevkidaşı Ekonomi Bakanı Nir Barkat arasındaki üst düzey görüşmeleri içeriyor.

Likud partisinin liderliğini Netanyahu'dan devralması beklenen Barkat, geçen ay verdiği bir mülakatta "İsrail'in yaşadığı savaşlarda ekonomide bir düşüş yaşadığını ama hemen ardından inovasyonda büyük bir sıçrama yaşadığını fark etmiş olmanız lazım," demişti.

İsrail'in 'gerçek dostu'

Badenoch, Barkat ile en son bu yılın mart ayında Abu Dabi'de yüz yüze görüşmüştü. Badenoch, görüşmenin 'verimli' olduğunu ve İsrail'in 'bir yandan savaşırken' İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşmasını teşvik ettiğini belirtmişti.

Badenoch, daha önce de Mart 2023'te İsrail'e yapacağı bir ziyarette müzakereleri ilerletmek üzere Barkat'la bir araya gelmişti.

İngiltere Büyükelçiliği konutunda düzenlenen resepsiyona katılan Badenoch, 60'ın üzerinde önde gelen İngiliz ve İsrailli sermayedar ve hükümet yetkilisiyle bir araya geldi. 

Badenoch, bu ziyaretinde İsrail Savunma Bakanlığı ile görüşürken Private Eye'ın ortaya çıkardığına göre İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik saldırılarına yardımcı olan en büyük silah şirketi Elbit Systems'in temsilcileriyle de bir araya geldi.

Barkat ile yaptığı görüşmelerin ardından Badenoch, 'her iki ekonomiye de karşılıklı fayda sağlayacak modern, yenilikçi bir hizmetler serbest ticaret anlaşması müzakere etmek için isteklerinin müşterek' olduğunu belirterek "Hizmetler bu anlaşmanın merkezinde yer alacak," dedi.

Badenoch'u 'İsrail devletinin gerçek dostu' olarak nitelendiren Barkat, 'İngiltere ile yapılan anlaşmanın İsrail devleti için en büyük, en kapsamlı ve en modern anlaşma olmasının beklendiğini' de sözlerine ekledi.

Badenoch, Eylül 2022'de Başbakan Liz Truss tarafından Ticaret Bakanı olarak atanmış ve Barkat ile ilk kez bir sonraki şubat ayında Londra'da bir araya gelmişti. 

Büyük anlaşma mı?

İngiltere, Brexit nedeniyle kaybettiği çeşitli ülkelerle olan anlaşmalarını telafi etmeye çalışıyor.

Hükümetin İsrail ile ticaret müzakerelerine yönelik 'stratejik yaklaşımını' özetleyen belgede, "Birleşik Krallık, İsrail ile olan derin ve tarihi ilişkisinden gurur duymaktadır. Açık, yenilikçi ve gelişen ekonomiler olarak Birleşik Krallık ile İsrail yakın müttefikler ve stratejik ortaklardır," denildi.

Belgede, "İsrail, halihazırda güçlü bir ticaret ilişkisine sahip olduğumuz, bölgedeki en büyük ve en canlı ekonomilerden biri," ifadelerine yer verildi.

Ancak İngiltere'nin İsrail ile olan ticari ilişkileri küçük ölçekli ve İngiliz bakanların istedikleri takdirde bu ilişkileri kısıtlamalarının ne kadar kolay olacağına işaret ediyor.

Siyonist rejim, İngiltere'nin 41. büyük ticaret ortağı ve ülkenin toplam ticaretinin yüzde 0,3'ünü oluşturuyor.



Makaleler

Güncel