Antalya’da kurulan örgüt için “Dostlar”dan silah talebi

img
Antalya’da kurulan örgüt için “Dostlar”dan silah talebi YDH

YDH- Körfez ülkeleri ve Suriyeli muhalif liderlerin, Batılı ülkelerden Suriye'deki isyancılara silah desteğinde bulunulmasını isteyeceği belirtildi.




 

YDH-Körfez ülkeleri ve Suriyeli muhalif liderlerin, Batılı ülkelerden Suriye'deki isyancılara silah desteğinde bulunulmasını isteyeceği belirtildi.

Financial Times gazetesi, Suriye'ye doğrudan askeri müdahale seçeneğinin devre dışı kaldığını düşünen Suriyeli muhalif liderler ile Körfez ülkelerinin, Suriye'de yönetime karşı silahlı mücadele veren askeri örgütlerin tek çatı altında toplanmasından sonra Batılı ülkelerden silah desteği talebinde bulunacağını yazdı.

Silah desteği talebinin, 12 Aralık'ta Fas'ta düzenlenecek Suriye Dostları Toplantısı'nda da gündeme geleceğini belirten muhalif kaynaklar, isyancıların tank ve uçak savar füzelerine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu sözcüsü Yasir Tabara, geçtiğimiz gün Antalya’da yapılan toplantıya işaret ederek "Suriye'de savaşan askeri örgütler, Tuğgeneral Selim İdris komutasında birleştiler. İsyancılar son haftalarda önemli askeri başarılar elde etti. Eğer uçak savar füzeleriyle desteklenirlerse kendileri uçuşa yasak bölge oluşturabilirler. Biz ayrıca AB'nin uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasını, tüm askeri ve mali yardımların muhaliflere aktarılmasını istiyoruz" dedi.

Öte yandan Katar Hükümeti'nde Dış ilişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Halid Bin Muhammed Atiye, Fas'ta düzenlenecek toplantıda, "Esed rejiminin hava kuvvetlerine karşı mücadeleye ve kendilerini savunma hakkına müsaade edilmesi gerektiğini" söyledi.

Atiye "İnanıyorum ki Suriye halkı, aradan geçen 20 aydan sonra bizden, uçuşa yasak bölge oluşturmak için silah desteği dışında bir şey istemiyor" dedi.

Gazetenin haberine göre şu ana kadar Suriyeli muhalifler, Katar ve Suudi Arabistan tarafından silahlandırıldılar. Fakat şimdi muhalifler, hafif silahların da ötesinde Batı kaynaklı omuzdan atılabilen uçak ve tank savar gibi ağır silahlara muhtaçlar.