Suriye bülteni

img
Suriye bülteni YDH

Yakın Doğu Haber Suriye Suriye Temsilcisi Mehmet Serim, Suriye gündeminde öne çıkan gelişmeleri derledi.




YDH- Tel Abyad ve Rasu’l Ayn’da Kürt milislerle ile diğer silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalar sürüyor.

PYD’nin askeri kanadı olarak nitelenen Halk Savunma Güçleri (YPG) daha önce 400 kadar Kürt’e karşılık el-kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti adlı örgütün komutanı Ebu Musab’ı esir almış ve pazarlık sonucu serbest bırakmıştı. Ancak Irak-Şam İslam Devleti adlı örgüt yaptığı anlaşmaya rağmen Kütleri rehin tutmaya devam ediyor.

Olayla ilgili açıklamada bulunan Rusya dışişleri bakanlığı el-Kaide bağlantılı örgütün elindeki sivilleri kalkan olarak kullandığını ifade etti.

Kürt milislerle diğer silahlı grupların çatışmaları sürerken Özgür Suriye Ordusu Komutanı Selim İdris, Suriye’deki en etkili Kürt partisi olan PYD’nin devlet kurmak istediğini öne sürerek “buna izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Selim İdris’in açıklaması, PYD’nin tepkisine neden oldu. PYD, açıklamasında Özgür Suriye Ordusunu, Türkiye’nin çıkarlarına hizmet eden bir örgüt haline gelmekle suçladı.

Kimyasal silah iddiaları

Dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’a ulaşan BM’nin kimyasal silahlarla ilgili heyetinden iki kişinin bugün Sam’a gelmesi bekleniyor.

BM yetkililerinin Şam’a gelmesiyle, Suriye’de kimyasal silah konusunun yeniden gündemin ilk sıralarına yükselmesi bekleniyor.

BM Ortadoğu Barışı Koordinatörü Robert Serry, Suriye’nin kimyasal kullandığına dair 13 olaydan bahsedildiğini ve konunun BM’nin gündeminde olduğunu açıkladı.

Çatışmalar sürüyor

Suriye ordusunun birçok bölgedeki operasyonları sürerken, silahlı gruplarla Suriye ordusu arasındaki çatışmaların zaman zaman bölgesel çatışma riskleri oluşturacak şekilde geliştiği gözlemleniyor.

Suriye ordusuyla silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalardan dolayı Golan’a roket ve havan topu mermilerinin isabet etmesi üzerine İsrail, herhangi bir saldırı olması durumunda Suriye’yi tekrar vuracağını açıkladı.

Öte yandan geçtiğimi mart ayında silahlı grupların kimyasal silah saldırısına maruz aldığı belirtilen Halep Han el-Asel, Raşidin bölgelerinde çatışmalar sürüyor. Ordunun Raşidin’i kontrol altına aldığı belirtiliyor.

İdlib’in Cisr eş-Şugur ve Stabrak bölgeleriyle, Humus’un eski şehir bölgesinde Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Suriye ordusunun, Şam’daki Yarmuk Filistin mülteci kampının yüzde 25’ini kontrol altına aldığı bildirilirken. Hucyra’da ise çok sayıda militanın öldürüldüğü belirtiliyor. Suriye ordusunun Berze, Kabun gibi bölgelerdeki operasyonları ise sürüyor.