“Komşu ülkeler, Irak’ı istihbarat merkezine dönüştürdü”

img
“Komşu ülkeler, Irak’ı istihbarat merkezine dönüştürdü” YDH

Pukmedia-Irak’ın, komşu ülkelerin istihbarat servisleri merkezi haline geldiğini öne süren Irak




Pukmedia-Irak’ın, komşu ülkelerin istihbarat servisleri merkezi haline geldiğini öne süren Irak Birleşik İtilaf listesi üyesi Ali Edip; ”Ülkemizi istihbarat merkezi haline dönüştüren Irak’a komşu ülkeler, Irak’ta filizlenen demokrasi ve siyasi prosesi sekteye uğratarak, ülkede iç savaş çıkartmanın çabasını veriyorlar.” dedi.

 

Irak Parlamentosunda çoğunluğu oluşturan Irak Birleşik İtilaf listesinde grubu bulunan Irak Dava Partisi Polit büro üyesi Ali Edip yaptığı açıklamada, Irak’ta en uygun çözümün federalizm olduğunu ve bunun ülkeyi bölmeyeceğini savundu.

 

Ali Edip, Irak’ta federalizm sistemine geçiş yaparken, halkın bu konuda aydınlatılmasının şart olduğunu belirterek, Irak halkının henüz merkezi iktidarın etkisinden kurtulamadığını söyledi.

 

Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB)’nin resmi yayın organı kürdistané Nwé gazetesine demeç veren Irak parlamentosu üyesi Ali Edip, Irak parlamentosunda federalizm karşıtı bir grubun oluşturulmasının çabası verildiğini ve bu girişimin başarısız kalacağını belirtti.

 

Ali Edip, iktidarın ortağı olan bazı siyasi grupların milis güçlerinin ülkedeki şiddetin bir parçası haline geldiğini ifade etti.

 

Irak’ın, komşu ülkelerin istihbarat servisleri merkezi haline geldiğini öne süren Irak Birleşik İtilaf listesi üyesi Ali Edip şunları söyledi: ”Ülkemizi istihbarat merkezi haline dönüştüren Irak’a komşu ülkeler, Irak’ta filizlenen demokrasi ve siyasi prosesi sekteye uğratarak, ülkede iç savaş çıkartmanın çabasını veriyorlar.”     

 

Sunni Alimler Kurulunu, komşu ve Arap ülkeleriyle iş biriliği yapmakla suçlayan Ali Edip; “Sünni Alimler Kurulu, bazı komşu ve Arap-İslami ülkelerden siyasi ve mali destek aldığı, gizli bir şey değildir.” dedi.

 

Kerkük konusuna da değinen Irak Dava Partisi Politbüro üyesi Ali Edip, Kerkük kentinin hiçbir bölgeye bağlanmadan bağımsız bir bölge olmasından yana olduklarını belirterek; “Kerkük, Xaneqin, Bedre ve diğer alanların her hangi bir bölgeye bağlanmasından da korkmuyoruz. Çünkü, federalizm Irak’taki sorunların çözümü konusunda ilke haline gelmiştir. Biz buna inanıyoruz” diye konuştu.