Hamas’tan Arap barış planına red

img
Hamas’tan Arap barış planına red YDH

SAAF-Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Arap barış planı metninde İsrail’in resmen tanınmasının




SAAF-Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Arap barış planı metninde İsrail’in resmen tanınmasının yer almasından dolayı Hamas’ın bu planı reddettiğini söyledi.

 

Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Filistin Alimler Derneği üyelerini kabulü sırasında bir açıklamada bulunan Başbakan İsmail Heniye, “Arap planı sorunludur, zira metinde İsrail’in tanınması bulunmaktadır; halbuki biz İsrail’i asla tanımayacağımızı ilan ettik” dedi.

 

“Asıl çelişki İsrail işgalciliğidir, bizim asıl sorunumuz da işgaldir. Biz bunun dışındaki çelişkileri parlamentodaki ya da başka zeminlerdeki siyasi tartışmalarımızda dile getiriyoruz” diyen Başbakan Heniye, İsrail’in tanınmasını öngören Arap planının kabul edilmez olduğunu ifade etti.

 

Hamas’la el-Fetih, kurulacak ulusal birlik hükümetinin siyasi programı konusunda anlaşmaya varmış; ancak daha sonra Hamas, daha sonra anlaşmanın Arap planını onaylayan maddesinin değiştirilmesini istemişti.

 

2002 yılında Beyrut’ta yayınlanan Arap planı, İsrail’in 1967 sınırlarından geri çekilmesi karşılığında barışı öngörüyor.

 

Filistin’de iç savaşın bir kırmızı çizgi olduğunu belirten başbakan Heniye, “İç savaşın çıkması Filistin davasının yok olması demektir. Biz birçok sorunla karşı karşıya geldik ama ulusal diyalog sırasında ortamı germemek için sabrettik” dedi.

 

Başbakan Heniye son olarak “Diyalog, Filistin içinde hakim kılınması gereken tek dildir” diye konuştu.