K.Irak sınırlarının güvenliği peşmergeye bırakıldı

img
K.Irak sınırlarının güvenliği peşmergeye bırakıldı YDH

SAAF-Irak Savunma Bakanlığı ile Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanlığı arasında yapılan




SAAF-Irak Savunma Bakanlığı ile Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanlığı arasında yapılan bir anlaşmayla Kuzey Irak sınırlarının güvenlik sorumluluğu peşmerge güçlerine bırakıldı.

 

Irak Savunma Bakanlığı İle Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge yönetimine bağlı Peşmerge Bakanlığı, ABD ve İngiltere'nin Erbil'deki konsoloslarının da gözlemci olarak katıldığı bir görüşme sonunda Kuzey Irak sınırlarının güvenliğinin peşmerge güçlerine bırakılması konusunda anlaşmaya vardı.

 

 

Söz konusu toplantının daha önce Bağdat'ta yapılan toplantıların bir devamı olduğu ifade edildi.

 

Söz konusu toplantıya Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanı, Kürdistan Parlamentosu temsilcileri, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı, merkezi hükümete bağlı siyasi ve askeri yetkililer ve Erbil'deki ABD ve İngiliz konsolosları katıldı.

 

Toplantıda peşmerge güçlerinden kurulacak sınır muhafız birliğinin Kürdistan bölgesinin güvenlik sorumluluğunu çok uluslu güçten devralmasının kararlaştırıldığı ve Kürdistan Bölge Başkanı'nın onayından sonra söz konusu güçlerin göreve resmen başlayacağı bildiriliyor. 

 

Yapılan anlaşma sonrasında Kuzey Irak’ın Türkiye ve İran sınırlarının güvenliğinden peşmerge güçlerinin sorumlu olacağı belirtiliyor.

 

Bu anlaşmayla birlikte peşmergelerin milis gücü olarak nitelendirilmesi imkansızlaşırken, söz konusu güçler resmi bir ordu statüsü kazanmış oluyor.