Libya’daki krizin sona ermesi Mısır’ın başlattığı girişimin ardından Halife Hafter ile Faiz Sirac’ın önümüzdeki günlerde masaya oturması bekleniyor.
YDH- Rusya el-Youm’un haberine göre Libya’da aylardır devam eden krizin sona ermesi için Libya’nın doğusunu kontrolü altında tutan Libya Ordusu Komutanı Halife Hafter ile Libya Başbakanı Faiz Sirac’ı buluşturma girişimi sonuç vermeye başladı.
Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale, Batılı kaynaklara yaptığı açıklamasında iki liderin yakında bir araya geleceğini, görüşmede ülkedeki krizden çıkış yollarının ele alınacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Seyyale, “Sirac ve Hafter’in Kahire’de bir araya gelmesi için girişimler devam ediyor. Görüşmeye Meclis Başkanı Akile Salih de katılabilir. Fakat tarih henüz netlik kazanmadı” dedi.
Libya’daki yerel kaynaklar, Sirac ile Hafter’i bir araya getirecek görüşmenin arkasında Libya krizini sona erdirmek isteyen Mısır, Tunus ve Cezayir gibi Libya’ya komşu olan ülkelerin olduğunu kaydetti.
Görüşmede 13 ay önce Fas’ta imzalanan siyasi uzlaşı anlaşmasının, tarafların çıkarlarına uygun olacak şekilde yeniden düzenleneceği öğrenildi.
İddiaya göre yapılacak değişiklikler arasında başbakanın üzerinde uzlaşı sağlanacak bir isim çerçevesinde yeniden seçilmesi, hükümetteki bakan sayısının azaltılması ve genel kurmay başkanlığına Halife Hafter’in seçilmesi yer alıyor.
Mısır, Cezayir ve Tunus tarafından önerilen bu yeni değişikliklerin Libyalı taraflar arasında genel kabul gördüğü ileri sürüldü.
Halife Hafter, geçtiğimiz hafta Mısır’da düzenlenen Libya konferansında, “Mısır’ın istemesi halinde karşı tarafla ya da Libyalı herhangi bir tarafla görüşmeme mani yok” demişti.
Halife Hafter ile Faiz Sirac, son olarak 2016 yılının Ocak ayında bir araya gelmişti.
Bir hafta önce Mısır’ın başkenti Kahire’de, Libya’ya komşu olan ülkelerin katılımıyla ikinci Libya konferansı düzenlenmişti. Konferansta, Libya’daki krizin tarafları olan Hafter ile Sirac arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi masaya yatırılmıştı.
Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, önceki gün yaptığı açıklamasında, Libya’da istikrarın sağlanması gerektiğine vurgu yaparak “Libya’nın, tüm ülkede otoritesini sağlaması, seçimlerin düzenlenip devlet kurumlarının oluşturulması için merkezi bir yönetime ihtiyacı var” demişti.
Birleşmiş Milletlerin Libya Temsilcisi Martin Kobler ise Libya krizinin siyasi yolla çözülmesi için hazırlanan girişimler üzerine “Libya’daki kriz için yeni yılın çözüm yılı olması gerekiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.