Heniye:Tek çözüm ulusal birlik hükümeti

img
Heniye:Tek çözüm ulusal birlik hükümeti YDH

SAAF-Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Filistin’de yaşanan sorunların tek çözüm yolunun ulusal




SAAF-Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Filistin’de yaşanan sorunların tek çözüm yolunun ulusal birlik hükümeti olduğunu belirterek Mahmud Abbas’ın getirdiği diğer önerileri ve planları reddetti.

 

Bugün Gazze’de kılınan Cuma namazı sırasında bir konuşma yapan Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın getirdiği tüm önerileri reddederek “Tek çözüm yolu Filistin ulusal birlik hükümetinin kurulmasıdır” dedi.

 

“Bazıları olağanüstü hal hükümeti veya teknokrat hükümeti kurulmasını gündeme getirerek mevcut hükümeti uzaklaştırmak veya erken seçim yapmak istiyor. Fakat biz şunu söyleyebiliriz ki bu seçenekler, ülkedeki huzur ve istikrarın, ülkenin içinde bulunduğu darboğazdan kurtulmasının garantisi değildir” diyen Başbakan Heniye, bu tekliflerin sadece Hamas’ı görevden uzaklaştırmaya yönelik olduğunu ve bunun da ABD’nin gerçekleştirmeye çalıştığı şey olduğunu ifade etti.

 

“Biz ulusal uzlaşma belgesine göre bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını istiyoruz. Ama onlar eğer bizim işgali resmen tanıyacağımızı, direnişten vazgeçeceğimizi, elimizdeki tüm kartları barış için bir kenara bırakacağımızı düşünüyorlarsa uzun süre beklemeleri gerekecek” diyen Başbakan Heniye, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Ababs’ın Filistin’e uluslar arası yardımın yapılmasını sağlayacak kesin kararlar alacağını belirtmesine değinerek “kurulacak her hükümetin meclisten güven oyu alması gerekiyor, 76 sandalye kazanmadan da hiçbir hükümet güven oyu alamaz, Hamas’ın onayı olmadan bu iş gerçekleştirilemez” dedi.

 

132 sandalyeli Filistin parlamentosunda Hamas’ın 74 sandalyesi bulunuyor. Parlamentodaki 4 bağımsız milletvekili de Hamas’ı dışarıdan destekliyor.

 

Filistin anayasasında olağanüstü hükümet diye bir şey olmadığını, olağanüstü hal bulunduğunu belirten Heniye, bunun da Özerk Yönetim Lideri tarafından son derece karmaşık şartlar altında ilan edilebileceğini söyledi.

 

Hükümetin kolayca görevden uzaklaştırılamayacağını da söyleyen Heniye, böylesi bir şeyin bedellerinin olduğunu hatırlattı.

 



Makaleler

Güncel