İsrail kabinesi aşırı sağa bir adım daha kaydı

img
İsrail kabinesi aşırı sağa bir adım daha kaydı YDH

SAAF-Olmert hükümeti, Israel Beiteneu (İsrail Evimiz) Partisi Lideri Avigdor Liberman’ı kabineye




SAAF-Olmert hükümeti, Israel Beiteneu (İsrail Evimiz) Partisi Lideri Avigdor Liberman’ı kabineye almasıyla siyasi yelpazede aşırı sağa bir adım daha kaymış oldu.

 

Lübnan savaşı sonrasında iç politikada ciddi eleştirilere maruz kalan ve kamuoyu desteğini büyük oranda yitiren Başbakan Olmert’in bütçe görüşmeleri öncesi hükümeti güçlendirme çabaları, aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Avigdor Liberman’ın kabineye girmesine sebep oldu.

 

Daha önce Liberman’ın koalisyona katılmasına karşı çıkan koalisyon ortağı İşçi Partisi lideri Amir Peretz’in ikna edilmesiyle, 22 bakanlı İsrail kabinesinde Liberman aleyhine yalnızca bir İşçi Partili bakan oy kullandı.

 

Başbakan Ehud Olmert’in mart ayındaki bütçe görüşmeleri sırasında hükümetin yıkılmasına sebep olacak ciddi siyasi krizleri önceden tahmin ederek kabinesini güçlendirmek için koalisyondaki en büyük ortağı İşçi Partisinin itirazlarına rağmen “İsrail Evimiz” Partisi’ni koalisyona dahil ettiği belirtiliyor.

 

Kabinede “İsrail'e karşı tehditlerle savaşma” stratejilerden sorumlu bir bakanlığa getirileceği belirtilen Liberman, aşırı sağcı görüşleriyle ve sertlik yanlısı tutumuyla tanınıyor. İsrail’deki Rusya göçmeni Yahudilerin desteğine sahip olan Liberman, Knesset’teki Arap milletvekillerini “vatana ihanetle” suçluyor.

 

2001 yılında İran’a ve Mısır’daki Asvan Barajına saldırılması gerektiğini belirten ve Gazze’den tek taraflı olarak geri çekilmeye de şiddetle karşı çıkan Liberman, Batı Şeria’daki Yahudi Yerleşim birimlerinin İsrail sınırlarına katılmasını istiyor.

 

Liberman’ın kabineye alınmasına tepki gösteren İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Azmi Bişara, "İsrail, hem Lieberman kadar radikal bir kişiyi hükümete getirip hem de Ortadoğu'daki tek demokrasi olduğunu iddia edemez" dedi ve uluslararası kamuoyunun, bu adım nedeniyle İsrail hükümetini boykot etmesi gerektiğini ifade etti.

 

Solcu İşçi Partisi’nin itirazları söz konusu olsa da 120 sandalyeli İsrail parlamentosunda 11 sandalyeye sahip olan “İsrail Evimiz” Partisi’nin koalisyona katılmasıyla Olmert koalisyonu 78 sandalyeye sahip oldu.