Filistin yoksullaşıyor

img
Filistin yoksullaşıyor YDH

DW - IMF’nin raporuna göre Filistin günbegün fakirleşiyor. Filistin'in gelirinin düşmesinen en önemli nedenlerinden biri, İsrail'in




   IMF’nin raporuna göre Filistin günbegün fakirleşiyor. Filistin'in gelirinin düşmesinen en önemli nedenlerinden biri, İsrail'in Filistinliler adına topladığı vergi gelirlerini ödememesi. Nisan-Eylül döneminde Filistinliler sadece 500 milyon dolar yardım aldı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemde 1,2 milyar dolardı.

   Yoksulluk Filistin topraklarında kol geziyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Hamas'ın iktidara gelmesinden bu yana Filistin yönetiminin gelirinin yüzde 60 düştüğünü açıkladı. IMF'nin raporuna göre, nisan-eylül döneminde Filistinliler sadece 500 milyon dolar yardım aldı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemde 1,2 milyar dolardı. Filistin'in gelirinin düşmesi büyük ölçüde, İsrail'in Filistinliler adına topladığı 360 milyon dolar civarında olan vergi gelirlerini ödememesinden kaynaklandı.

   Uluslararası boykota rağmen, Nisan-Eylül döneminde Filistin yönetiminin aldığı dış yardım 420 milyon dolara ulaştı ve bununla hükümet, memur maaşlarının yüzde 40'ını ödeyebildi. Bu yardımın 300 milyon dolar kadarı Arap ülkelerinden geldi. Arapların yardımının 246 milyon doları ise Hamas yönetimi atlanarak, Filistin lideri Mahmud Abbas kanalıyla aktarıldı. Hamas'ın Martta iktidara gelmesi üzerine AB ve ABD Filistin yönetimine doğrudan yardımları kesmişti.

Abbas’dan katliam nitelemesi

   Bu arada Filistin lideri Abbas, İsrail ordusunun saldırısında altı kişinin ölmesinin ardından, Gazze Şeridi'ndeki "İsrail katliamını" kınadı. İsrail ordusunun operasyonun "iğrenç bir suç" olduğunu kaydeden Abbas, İsrail hükümetini "Filistin halkına yönelik bütün düşmanca eylemlerine bir an önce son vermeye" de çağırdı. İsrail'in saldırılarının durdurulması için uluslararası topluma da çağrıda bulunan Abbas, bölgedeki durumun daha da kötüleşmesinin engellenmesi için çaba sarf edilmesini istedi.

   İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik olarak düzenlediği son operasyonda altı Filistinli ölmüş, yaklaşık 40 kişi de yaralandı.



Makaleler

Güncel