Irak’ta kazananlar ve kaybedenler

img
Irak’ta kazananlar ve kaybedenler YDH

Mukteda Sadr’ın aldığı kararlar sebebiyle yönetilemez hale gelen ve şiddete sürüklenen Irak, kendisinin siyasetten çekilmesiyle yeniden sükunete kavuştu.




YDH- İran’dan yayın yapan bağımsız Newvisiona haber ajansı, Irak’ta yaşanan son olaylara ilişkin bir değerlendirmeye yer verdi.

Newvisiona kurumsal imzasıyla yayımlanan yazıda şu ifadelere yer verildi:

Öyle gözüküyor ki erken seçimlerin yapılması, Mustafa Kazımi’nin yer almadığı güçlü bir hükümetin kurulması, tüm siyasi grupların yeni bir siyasi sistem üzerinde uzlaşması, karşıt görüşlere tahammül ve siyasi çıkmazın diyalogla aşılması, bir dereceye kadar Irak’ı huzura ve istikrara kavuşturabilir.

Bununla birlikte Irak son iki gün öncesinde yaşanan olaylar, önemli tecrübeler ve yeni mesajlar içeriyor.

Irak’ta son yaşanan olaylarda kazananlar

Irak’ta son yaşanan olayların en büyük kazananı, Halk Seferberlik Güçleri oldu. Halk Seferberlik Güçleri, son derece güçlü askeri kapasitesine ve yoğun halk desteğine rağmen bu çatışmalara girmedi. Hatta herhangi bir gruptan yana olduğunu ima eden bir açıklama bile yapmadı. Nitekim Mukteda sadr da düzenlediği basın toplantısında Halk Seferberlik Güçleri’ne teşekkür etti.

Halbuki Amerika ve İsrail rejimi Halk Seferberlik Güçleri’nin şiddet olaylarına dahil olması üzerine hesap yapmıştı. Onlar Halk Seferberlik Güçleri’nin iç çatışmalara sürüklenmesini bekliyor ve bunu kullanarak da onların silahsızlandırılması için zemin yaratmaya çalışıyordu.

Nitekim İsrailli bir aktivist, yaşanan olaylar sırasında küçük bir grubun Ebu Mehdi el-Mühendis’in posterini tahrip ettiğine dair görüntüleri Twitter hesabında paylaşmış ve “İşte bu, bizim uzun süredir beklediğimiz şeydi” diye yazmıştı.

Irak ordusu ve güvenlik güçleri

Irak ordusu ve güvenlik güçlerinin göstericilere, hatta silahlı militanlara karşı sergilediği davranış, kamuoyunun, Sadr grubunun hatta bizzat Mukteda Sadr’ın takdirini kazandı.

Irak ordusu ve güvenlik güçleri, yalnızca ülkede güvenliği sağlamağı ve vatandaşların can güvenliğini korumayı amaçladığını ispat etti. Göstericilere ve silahlı militanlara kurşun sıkmadı.

Irak ordusu ve güvenlik güçlerinin bu özverisi, bu kurumun siyasi davranış bakımından tekamül ettiğini gösterdi.

Koordinasyon Çerçevesi

Koordinasyon Çerçevesi, sahip olduğu halkın siyasi desteğine ve en büyük Şii grup olarak geniş bir kitleyi sokaklara dökebilecek bir güce sahip olmasına rağmen diyalogun sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Irak kamuoyu

Irak halkı, yaşadığı zorlu ekonomik şartlara ve siyasi boşluğa rağmen bu sınavdan başarıyla çıktı. Gerçek düşmanını bildiğini göstererek iç savaşa girmedi.

Kaybedenler

  Irak’ta yaşanan son olayların kaybedenleri ise Şiiler arasındaki ihtilaflar ve kanlı bir iç savaş üzerine hesap yapanlar oldu. Onlar bu olayların 2019 yılındaki olaylar gibi olmasını istedi.

Suudi Arabistan’ın el-Arabiya ve el-Hades gibi televizyon kanalları, daha önceki gösterileri yönlendirmeyi ve yönetmeyi başarmıştı; ancak bu kez kendi senaryolarını uygulamayı başaramadı. Onların senaryosu Halk Seferberlik Güçleri’nin göstericilere ateş açmakla suçlanmasını ve yıpratılmasını içeriyordu.

Gerçi Mukteda Sadr’ın yaptığı son konuşma, kendisinin daha önceki yaptığı açıklamalarla kıyaslandığında benzersizdi; ancak şunu kabul etmek gerekir ki Irak’ı iç savaştan kurtaran şey Mukteda Sadr’ın cesur konuşmasının yanı sıra Irak vatandaşlarının ve siyasi gruplarının da sergilediği tavırdı.     



Makaleler

Güncel