İran: Kürdistan Bölgesini uyardık

img
İran: Kürdistan Bölgesini uyardık YDH

İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri, Kuzey Irak’taki Amerika ve İsrail rejimi tarafından kullanılan bölücü örgütlere yönelik operasyonların süreceğini açıkladı.




YDH- Tasnim haber ajansının bildirdiğine göre İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri, Amerika’nın Irak Kürdistan bölgesindeki varlığını da daimi olarak gözetim altında tuttuklarını açıkladı.

General Muhammed Bakıri, yaptığı açıklamada, “Kuzeybatıdaki terörist gruplarla ilgili olarak şunu söylemeliyim ki bu eski bir meseledir. Bu gruplar, İslam Devriminin başlarında Amerika’nın ve diğer düşmanların yardımıyla Kuzey Irak’ta yuvalandılar. Ancak son yıllarda Amerika’nın desteğiyle bu grupların merkezleri bizim güvenliğimize karşı bir üsse dönüştü” dedi.

General Bakıri sözlerine şöyle devam etti: “Yıllar boyunca Kürdistan Bölgesi’ni uyardık. ‘Bu, komşuluğa sığmaz, biz Irak halkına bunca hizmet ettik; ama siz bunlara askeri karargahlar ve medya imkanları veriyorsunuz’ dedik. Bize defalarca terörist eylemleri önleyeceklerine dair söz verdiler; ama sözlerini yerine getirmediler. Dolayısıyla biz de onlara karşı koyma kararı aldık. Bu, BM sözleşmesine göre kendini savunmadır.”

İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusu’nun yakın zamanda Kuzey Irak’taki terörist gruplara yönelik operasyonlarına değindi ve “Bu operasyonları bütünüyle insani ilkeleri göz önünde bulundurarak yaptık. Tek bir sivilin kanının dökülmemesine dikkat ettik. Örneğin terör örgütü bir apartmanın bir katında bomba imal ediyordu; ama biz o binadaki siviller zarar görmesin diye o apartmanı vurmadık” dedi.

Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle temaslarına dair açıklamalarda da bulunan General Bakıri unları söyledi: 

“Biz Kürdistan Bölgesi yetkililerine dedik ki: İki yol var ya bunlar silah bırakır ve birer sivil örgüte dönüşür yahut Kürdistan Bölgesi bu terörist grupları bu bölgeden çıkarır. 3 bin silahlı militanın bizim sınır duvarımızın arkasında bomba yapmalarına ve silahlı adam bulundurmasına hiçbir şekilde tahammül gösterilemez. Biz onlara gerekeni yaparız. Bu operasyonlar devam edecek ne kadar sürerse sürsün bu operasyon ve bundan daha büyükleri devam edecek.”

Irak Kürdistan Bölgesi halkının da bu terörist grupların bürolarının önünde gösteri yaparak teröristlerin Kürdistan Bölgesini terk etmesini istediğini hatırlatan General Bakıri

 “Bu terörist gruplar ve onların yabancı servislerden maaş alan liderleri ülkemizin bir bölümünde kendilerine devlet kurmayı istiyor. Biz, Harir hava üssünün Erbil’in neresinde olduğunu biliyoruz. Erbil’de ve Duhok’ta Amerikan üslerinin nerelerde olduğunu, oralarda ne kadar asker olduğunu ve nelerin yapıldığını biliyoruz. Bundan sona bizim insansız uçaklarımıza yönelik bir girişim olursa kesinlikle karşılık vereceğiz. Son yaptıklarına cevabımızı da saklı tutuyoruz.

Komşu ülkeler, kendi topraklarındaki Amerikan üslerinin İran’a karşı herhangi bir adım atmadığını söylüyor. Fakat biz falan Amerikan üssünde bizim güvenliğimize karşı falan şey yapıldı dediğimizde bu kez de ‘Amerikalılar bizi üslerine sokmuyor biz onların o üslerde neler yaptığını bilmiyoruz’ diyorlar. Biz o komşu ülkelere dedik ki eğer komşu ülkelerdeki Amerikan üslerinden bizim ulusal güvenliğimize yönelik bir eylem gerçekleşirse biz bu üslere karşı kesinlikle karşılık vereceğiz. Tabi son iki yılda komşu ülkelerin istihbarat servislerinden istihbaratlar aldık. Ayrıca onlar da düzenlemeler yaptılar. Gerçi bazı hususlarda taahhütlerine aykırı davrandılar biz de yeri geldiğinde bunu telafi edeceğiz.”

Amerika ile İran’ın askeri bütçesine dair karşılaştırma da yapan General Bakıri şöyle dedi: “Bizim savunma bütçemiz en iyi haliyle 5 milyar dolardır. Amerika’nın savunma büteçesi ise 800 milyar dolar. Amerika’nın askeri bütçesinin sadece onda birinin bize yönelik olduğunu var sayalım. Buna karşın bazı bölge ülkelerinin ve Siyonist rejimin bütün askeri bütçesi bize yöneliktir. Bizim kendi imkanlarımıza dayanan silahlı kuvvetlerimiz ülkeye kalıcı bir güvenlik armağan etmiştir.”