Suriye, BRICS'e katılmak için resmi başvuruda bulundu

img
Suriye, BRICS'e katılmak için resmi başvuruda bulundu YDH

Suriye, BRICS ekonomik iş birliği grubuna katılmak için resmi başvuruda bulundu.




YDH - Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Beşşar el-Caferi, ülkesinin BRICS ekonomik iş birliği grubuna katılmak için resmi başvuruda bulunduğunu açıkladı. Caferi, TASS'a yaptığı açıklamada, "BRICS'e katılmaya büyük ilgi duyuyoruz. Örgüte katılmak için yazılı talepte bulunduk," dedi.

Büyükelçi bu açıklamayı, "Kuzey Kafkasya: Yeni Jeostratejik Fırsatlar" forumu sırasında yaptı.

BRICS, Haziran 2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in katılımıyla kuruldu. Başlangıçta kurucu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan BRIC olarak anılan grup, Güney Afrika'nın katılımıyla BRICS adını aldı Bu yılın başında gruba Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya da dahil oldu.

Bu ülkelerin yanı sıra Tayland, Malezya, Azerbaycan ve Türkiye de BRICS'e katılma isteklerini dile getirdiler. Bloomberg'in kaynaklarına göre, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenlenecek zirvede grubun daha da genişlemesi konusu ele alınabilir.

Fakat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, örgütün yeni katılan üyeleri "hazmetmek" için şimdilik genişlemeye ara verme kararı aldığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nisan ayında yaptığı açıklamada Rusya'nın Suriye'nin BRICS üyeliği isteğini memnuniyetle karşıladığını ve Suriye'ye bu konuda destek olacağını ifade etmişti.

Ryabkov'a göre, "BRICS üyeliği için şimdiden bir kuyruk oluşmuş durumda". O tarihte 30'dan fazla devlet birliğe katılmak istediğini açıklamıştı. Ryabkov, başvuruların çeşitli şekillerde yapıldığını, bunların arasında "üst düzey yetkililer tarafından yapılan" yazılı ve sözlü başvuruların da bulunduğunu sözlerine eklemişti.