Filistin Direnişi: Henüz bir anlaşma yok

img
Filistin Direnişi: Henüz bir anlaşma yok YDH

Üst düzey Filistinli bir direniş yetkilisi, Gazze’de ateşkes anlaşması için devam eden müzakereler hakkında önemli bir açıklama yaptı.




YDH- El-Meyadin'in haberine göre, Filistin direniş gruplarından önde gelen bir isim, ateşkes anlaşması konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili haberler, Filistin direniş hareketi Hamas'ın, Katarlı yetkililer tarafından sunulan son ateşkes önerisini prensipte onayladığını bildirmişti. Direniş yetkilisi, Katar Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamayı aceleci ve yanlış olarak nitelendirdi.

Yetkili ayrıca, temsil ettiği grubun, Paris’teki toplantıda sunulan çerçeve ile ilgili Hamas’tan bir mesaj aldığını açıkladı.

CIA Başkanı William Burns’un yanı sıra Mısır, İsrail ve Katarlı üst düzey yetkililerin yer aldığı toplantıda, üç aşamalı bir esir değişimi anlaşmasını içeren ateşkes önerisinin masaya yatırıldığı bildirilmişti.

İsmi açıklanmayan Filistin direniş yetkilisi, çerçeve üzerinde henüz bir anlaşmanın olmadığını ve Hamas'ın teklifle ilgili önemli açıklamalarının olduğunu kaydetti.

Hamas kanadı daha önce temsilcilerinin Mısır'ın Kahire kentinde tüm Filistin Direniş gruplarını temsil eden ortak bir yanıt sunacaklarını açıklamıştı.

Filistinli yetkili konuyla ilgili açıklamasında, “bugüne kadar Hamas liderlerinden hiçbir heyetin Kahire'ye gitmediğini ve toplantılar için henüz bir tarihin belirlenmediğini” vurguladı.

Yetkili ayrıca daha önce de belirtildiği gibi, Paris Sözleşmesi’nin şu anda "üzerinde mutabakata varılan ulusal ilkelerin temel alınarak" incelendiğini sözlerine ekledi.

Yetkili, “Öncelik, saldırganlığın kapsamlı bir şekilde durdurulması, işgal güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi, yerinden edilenlere barınak sağlanması ve değişim sürecinin ciddi bir şekilde tamamlanması olacaktır.” dedi.

Katarlı bir yetkili daha önce Reuters'a verdiği röportajda, henüz bir anlaşma olmadığını ve Hamas’ın teklifi olumlu karşıladığını iddia etmişti.

Bu arada Hamas Siyasi Büro Başkanı’nın Medya Danışmanı Tahir el-Nunu, Reuters'a yaptığı açıklamada, grubun Gazze'de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması yönünde Paris ateşkes önerisini aldığını, ancak ateşkes önerisine henüz yanıt vermediklerini, bu konu üzerinde tartışmaların devam ettiğini kaydetti.

Tahir el-Nunu, “Mevcut müzakere aşamasının hiçbir yere varamadığını söyleyemeyiz ve aynı zamanda bir anlaşmaya vardığımızı da söyleyemeyiz" dedi.

 



Makaleler

Güncel