Gazze’de ateşkes için müzakereler sürüyor

img
Gazze’de ateşkes için müzakereler sürüyor YDH

Filistin direnişinin, Gazze’deki savaşı sona erdirme vizyonuna sahip olmayan ve İsrail’in saldırılarını yeniden başlatmasına olanak sağlayacak bir ateşkes teklifi aldığı öğrenildi.




YDH- Lübnan'dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun haberine göre, Gazze Şeridi'nde ateşkes yapılması ve İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi konusunda müzakereler sürüyor.

Habere göre hazırlanmakta olan anlaşmanın maddeleri arasında ateşkes, geri çekilme, esir değişimi, yeniden imar, yerinden edilmiş kişiler, yardımların girişi ve Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması konuları yer alıyor.

Haberde Paris hazırlanan anlaşma taslağında esir değişimine değinildiği ancak, ateşkes ve Gazze'den çekilme konularının tamamen ihmal edildiği bildirildi. 

Bu şartların ise direniş için çok önemli olduğuna dikkat çekildi.

El-Meyadin’e konuşan kaynaklar, “Ateşkesten sonraki süreci onaylayan bir madde yok ve İsrail’in bundan sonra saldırılarını sürdürmeyeceğine dair bölgesel veya uluslararası garantiler yok” dedi.

Kaynaklar ayrıca direnişe ve Gazze'nin temel sorunlarına ilişkin yeterli ayrıntının bulunmadığını da belirtti.

Haberde, İsrailli yetkililerin “Gazze Şeridi’nde bir tampon bölge kurma” isteklerine de dikkat çekildi. 

Paris Anlaşmasının İsrail'in Gazze'den çekilmesi konusunda hiçbir garanti vermediği vurgulandı.

El Meyadin’e konuşan kaynak,“Direniş, İsrail'in Gazze'de kalmayı ve Gazze halkıyla direnişin arasını açmak amacıyla yeniden inşa çabalarını zorlaştırmayı planladığından endişe duyuyor” dedi.

Haberde yeniden inşa çabaları veya yerinden edilmiş insanlara geçici barınma sağlanması için sağlam bir zeminin henüz oluşmadığı belirtildi.

Ayrıca Hamas’ın diğer Filistinli direniş hareketleri, partiler ve bölgesel müttefikleri ile istişarelerde bulunduğu vurgulandı.

Habere göre Hamas'a anlaşmanın pratikte ateşkese yol açacağı ve İsrail işgalinin savaşı sürdüremeyeceği konusunda güvence verilmeye çalışılıyor.

Ancak Filistinli direniş grupları, ateşkese ve işgalin Gazze'den çekilmesine etkili bir şekilde yol açacak gerçek garantiler ve mekanizmalar istiyor.

El-Meyadin televizyonu, Kahire’de birkaç gün içinde Katar dahil diğer birçok ülkeden temsilcilerin katılacağı bir toplantının yapılacağını bildirdi.

 



Makaleler

Güncel