Aksa Tufanı ile ilgili sarsıcı iddia

img
Aksa Tufanı ile ilgili sarsıcı iddia YDH

Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili yeni ve çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.




YDH- Suudi Şarku’l Avsat gazetesi, Hamas savaşçılarının 7 Ekim’deki operasyon hedefinin Askalan Merkez Hapishanesi’ne saldırıp Filistinli tutsakları kurtarmak olduğunu iddia etti. 

Habere göre Hamas’ın Askalan cezaevindeki Filistinli tutsakları kurtarma planı, GPS cihazlarında çıkan teknik arızadan dolayı başarısız oldu.

Şarku'l Avsat'ın 20 Şubat tarihli haberine göre, Kassam Tugayları savaşçıları, teknik bir navigasyon hatası sebebiyle asıl hedefleri olan hapishane yerine yakındaki bir yerleşim yerine gitti.

İsraillilerin ‘Aşkelon’ dediği Askalan şehri, Gazze Şeridi’nin 18 kilometre kuzeyinde yer alıyor. 

Şehit İzzeddin el-Kassam Tugayları liderliğine yakın kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, 23 savaşçıdan oluşan bir direniş grubu, Askalan hapishanesine ulaşıp buradaki Filistinli tutsakları kurtarma görevini üstlenmişti. 

Başka bir grup ise hapishane saldırısı başarılı olursa ilk grubu takviye etmek için, Askalan Bölge Konseyi'ne yakın bir askeri üsse saldırmakla görevlendirildi.

Kaynaklar, grubun aslında Askalan'a doğru yola çıktığını ve Yad Mordehai yerleşimi yönünden Gazze sınırını geçtiğini ve orada bir İsrail gücüyle çatıştığını ve bazı üyelerini öldürdüğünü bildirdi.

Ancak muhtemelen GPS hatası nedeniyle grup, kuzeye Askalan'a doğru ilerlemek yerine güneye, Gazze sınırındaki Netiv HaAsara yerleşimine yöneldi.

Kaynaklara göre direniş savaşçıları, cezaevinin ana kapısı ve güvenlik kulelerine anti-personel ve tanksavar füzeleriyle saldırmayı, ayrıca savaşçıların sinyal vermesi üzerine Gazze'den atılan füzelerin cezaevi çevresini hedef almasını planlıyordu.

Ancak Kassam liderliği birlikten herhangi bir sinyal alamadı ve daha sonra savaşçıların bunun yerine Sderot'a gittikleri anlaşıldı. 

Birime daha sonra kasabada mümkün olduğu kadar uzun süre dayanma görevi verildi.

Başka bir Kassam Tugayları grubunun da katıldığı birlik, İsrail polisi, sınır polisi ve rejimin ordusuyla üç gün süren çatışmalara girdi. Kassam savaşçıları polis karakolu ve Sderot konutlarının içinde barikat kurdu.

İsrail işgal ordusunun sonunda helikopter ve tank ateşiyle polis karakolunu yok ettiği iddia edildi. 

Habere göre İsrail rejiminin düzenlediği saldırılarda, karakolda Kassam savaşçıları tarafından esir tutulan polis memurlarının da öldürülüp öldürülmediği hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamadı. 

Kaynaklar, 7 Ekim'deki saldırının, Tel Aviv'i esir takası anlaşmasına zorlamak amacıyla İsrail askerlerini yakalamayı amaçladığını ancak operasyonun daha sonra plansız bir şekilde genişlediğini iddia ediyor.