Blinken: İsrai'in yeni yerleşim inşaatına başlaması hayal kırıklığı

img
Blinken: İsrai'in yeni yerleşim inşaatına başlaması hayal kırıklığı YDH

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in yeni yerleşim yerleri inşa edeceğini duyurmasının bir 'hayal kırıklığı' olduğunu söyleyerek söz konusu adımın 'kalıcı bir barışa ulaşmaya ters etki yaptığını' belirtti.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Washington yönetiminin Trump döneminde başlayan Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerini artık yasa dışı olarak görmeme yönündeki politikasını bozdu.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Arjantin'e düzenlediği resmi ziyarette mevkidaşı mevkidaşı Diana Mondino ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri inşa edeceğini duyurmasından duyduğu 'hayal kırıklığını' dile getirdi.

Blinken, "Yeni yerleşimlerin kalıcı bir barışa ulaşmaya engel olduğu hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat yönetimler altında ABD'nin uzun süredir var olan politikalarından biri. Ayrıca uluslararası hukuka da aykırı," ifadelerini kullandı.

Gayrı resmi olarak Pompeo Doktrini olarak bilinen söz konusu politika, İsrail yerleşimlerinin 'uluslararası hukuka aykırı olmadığını' belirtiyordu.

Bu değişiklik, Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Herbert Hansell'in 1978'de yayımladığı ve 1949 ateşkes hatlarının ötesindeki İsrail yerleşimlerini yasa dışı kabul eden bir görüşüyle ters düşüyor.

Trump tarafından 2020 başkanlık seçimlerinden bir ay önce yürürlüğe konan politika, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı yargı revizyonu çabalarının ardındaki aşırı sağcı İsrail düşünce kuruluşu Kohelet Politika Forumu tarafından formüle edilmişti.

Başkan Joe Biden'ın 2021'de göreve gelmesinden bu yana ekibi, Washington'u Trump'ın hamlesini ve Filistin'e ilişkin uzun süredir devam eden normları tersine çevirmeye çalıştı.

Bununla birlikte Blinken'ın açıklamasına sosyal medyadan yanıt veren eski ABD Dışişleri Bakanı ve CIA şefi Mike Pompeo, "Yahudiye ve Samiriye Yahudi anavatanının haklı parçalarıdır ve İsraillilerin burada yaşamaya hakkı vardır," dedi.

Pompeo, kararın 'Hamas'ı 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle ödüllendirdiğini ve bunun yerine İsrail'i cezalandırdığını' iddia ederek, "Barışın önünde duran İsrail yerleşimcileri değil, militan Filistin terörizmidir," ifadesini kullandı.

ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi David Friedman ise şunları söyledi: "Blinken yüzde 100 yanılıyor. Bu konuyu bir yılı aşkın bir süre boyunca Dışişleri Bakanlığı'nın birçok avukatıyla birlikte araştırdım. Yahudilerin Tevrat'taki anavatanlarında yaşamalarının yasa dışı hiçbir yanı yoktur. Blinken'in bunu bir savaşın ortasında ve İsrail'de Yahudi Şabat'ı başlamışken açıklaması vicdansızlıktır."



Makaleler

Güncel