Hamas: ABD ‘Un Katliamı’ için İsrail'e yeşil ışık yaktı

img
Hamas: ABD ‘Un Katliamı’ için İsrail'e yeşil ışık yaktı YDH

Hamas direniş hareketinden bir yetkili, İsrail'in Gazze Şeridi'nde gıda yardımı bekleyen çaresiz Filistinlilere yönelik son katliamından ABD'yi sorumlu tuttu.




YDH- Press TV’nin New Arab haber sitesinden aktardığına göre, ismi belirtilmeyen bir Hamas yetkilisi, İsrail güçlerinin Gazze Şehri'nin el-Raşid Caddesi'nde insani yardım kamyonlarını bekleyen Filistinlilere ateş açarak en az 118 kişinin ölümüne ve 760 kişinin yaralanmasına neden olan katliam hakkında bir açıklama yaptı.

Söz konusu yetkili, Londra merkezli New Arab haber sitesine verdiği röportajda "İşgalcilerin Gazze'deki el-Raşid Caddesi'nde yardım dağıtımı sırasında gerçekleştirdiği katliam ABD'den yeşil ışık aldı" dedi.

Katliamın amacının, "Direniş'e müzakere masasında Filistin halkını, Gazze Şeridi sakinlerini ve Direniş'i 7 Ekim'de elde edilen kazanımlardan mahrum bırakacak tavizler vermesi için baskı yapmak" olduğunu da sözlerine ekledi.

7 Ekim 2023'te Hamas, Filistin halkına yönelik yoğun zulümlerine misilleme olarak İsrail'e karşı Aksa Tufanı Operasyonu'nu gerçekleştirmişti.

İsrail'in güvenlik kurumlarını sarsan bu tarihi baskına karşılık olarak İsrail rejimi, kuşatma altındaki Gazze'ye soykırıma varan bir savaş başlatmıştı.

Tel Aviv rejiminin Gazze saldırısı sırasında şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 bin 320 Filistinlinin öldürüldüğü ve 71 bin 533 Filistinlinin de yaralandı açıklandı.

Geçtiğimiz perşembe günü yaşanan ve literatüre ‘Un Katliamı’ olarak geçen katliam ise İsrail saldırısının başlamasından bu yana Gazze'de yaşanan en ölümcül trajedilerden biri olarak nitelendirildi.

Olay dünya çapında kınanırken, dünya liderleri katliamla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Uzmanlar, İsrail’in, Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Statüsü uyarınca bir savaş suçu işleyerek Gazze'ye yardım malzemelerinin geçişini engellemek suretiyle Filistinlileri kasıtlı olarak aç bıraktığını söylüyorlar.

Hamas yetkilisi de İsrail'in Gazze'deki aç bırakma taktiğinin, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından "tamamen koordine edildiğini" iddia etti.

'ABD Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde İsrail ile danışıklı dövüş içinde'

Hamas yetkilisi ayrıca, ABD yönetiminin Gazze'de ateşkes sağlanması için Hamas ile yürütülen müzakerelerde İsrail rejimi ile "açık bir danışıklı dövüş içinde" olduğunu belirtti.

Washington'un "işgal adına müzakere ettiğini" ve Direniş'in esir takası anlaşmasıyla ilgili taleplerini yerine getirerek Filistin Direnişi’nin muzaffer görünmesini istemediğini söyleyen yetkili, Hamas'ın geçtiğimiz hafta Paris ve Doha'daki arabulucularla görüşülen konulara nihai yanıtını hazırladığını vurguladı.

El-Kassam Tugayları olarak bilinen Hamas'ın askeri kanadının şu anda çok iyi durumda bulunduğunu söyleyen yetkili, "Direnişin kaybettiği güç, maddi imkânlarının %20'sini geçmiyor ve insan kaybı açısından da İsrail ordusunun açıkladığından çok daha az" olduğunu vurguladı.