ABD, "hızlı bir çözüm" için İsrail'de darbe yapmaya mı çalışıyor?

img
ABD, "hızlı bir çözüm" için İsrail'de darbe yapmaya mı çalışıyor? YDH

İsrail basını, Amerikan rejiminin Gazze savaşında hızlı bir çözüm için istekli olduğunu öne sürdü.




YDH- İsrail’de yayımlanan Yediot Aharanot gazetesine göre, Ramazan ayının bu yıl 10 Mart’ta başlayacak olması herkeste bir aciliyet hissi yaratıyor. Son yıllarda giderek gerginleşen bir dönemde çatışmanın tırmanmasından derin endişe duyan ABD, hızlı bir çözüm için istekli.

Habere göre Ramazan öncesinde bir diyalog ve uzlaşı ihtimali için taraflar arası müzakereler ABD’nin yoğun baskısı aracılığıyla yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.

İsrail rejimi bir anlaşmaya varılmaması halinde Ramazan ayı boyunca bile askeri operasyonlarını azami yoğunlukta sürdüreceğini açıkça ifade etti.

İsrail rejimi yaklaşık 1 buçuk milyon mültecinin yaşadığı Refah'a saldırarak Filistin direnişine baskı yapmayı ve İsrail'in şartlarında bir anlaşmayı kabul etmesini sağlamayı hedefliyor.

Biden, seçim öncesi kamuoyu baskısı altında

İngiliz gazetesi Telegraph, Biden’ın İsrail’in bugüne kadarki tutumuna verdiği kararlı destekten ötürü karşı karşıya kaldığı siyasi baskı nedeniyle mevcut durum karşısında “giderek daha sabırsız” hale geldiğini bildirdi.

Habere göre, geçtiğimiz hafta sonu müzakere ekibine dönerek “bana bir anlaşma getirin” talimatı verdi ve yaklaşan Ramazan nedeniyle aciliyetin altını çizdi.

Bu arada Katarlı The New Arab kanalı Mısır, Katar ve Hamas arasında Kahire’de yapılan görüşmelerin ilk gününün tamamlandığını bildirdi.

Bu görüşmeler sırasında ülkeler Hamas’ın İkinci Paris Zirvesi’nde formüle edilen öneriye verdiği yanıtın tamamını dinledi.

Amerikalılar Gantz’ı Netanyahu’ya siyasi bir alternatif olarak görüyor ve onu dönüşmüş bir Ortadoğu vizyonlarını ilerletmede bir ortak olarak görüyor.

Washington, Netanyahu'ya darbe mi yapacak?

İsrail basınına göre Amerikalılar Gantz’ı Netanyahu’ya siyasi bir alternatif olarak görüyor ve onu dönüşmüş bir Ortadoğu vizyonlarını ilerletmede bir ortak olarak görüyor.

Bu gergin ortamda Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Pazartesi günü Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Başkan Biden’ın danışmanı Brett McGurk ile bir dizi görüşme yapmak üzere Washington’a gitti.

Öte yandan Amerika'nın Hizbullah'ı askeri operasyonları durdurması için Lübnan'a baskı yapmak için görevlendirdiği temsilcisi Amos Hochstein’ın Pazartesi günü Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Mossad Direktörü David Barnea ile görüştükten sonra doğrudan Lübnan’a gitmesi planlanıyor.

Yediot Ahronot, Hizbullah'ın ateşi kesmeyi reddetmesinin kesin olduğuna dikkat çekerek Gazze'de ateşkes olmadan Hochstein'ın başarılı olmasının zor olduğunu bildirdi.

Gazeteye göre görüşmelerin kesilmesi ABD’nin domino stratejisini de zora sokuyor. Amerikan rejimi bu yüzden Beyaz Saray Özel Temsilcisi Amos Hochstein’ın İsrail ve Lübnan arasındaki anlaşmayı ilerletme çabalarını kolaylaştıracağını umarak Ramazan’dan önce bir anlaşma için baskı yaptı.

ABD’nin İsrail’e yönelik eleştirilerini sertleştirdiğinin belirtildiği habere göre ABD Başkanı Biden, Netanyahu’yu yöneten “Ben-Gvir gibi” aşırılık yanlılarından bahsederek hükümete karşı açık ifadeler kullandı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail’e sert eleştiriler yöneltti, “Gazze’de her gün gördüklerimiz yıkıcı. Gazze’de insanlar açlıktan ölüyor. Koşullar insanlık dışı ve vicdanımız bizi harekete geçmeye zorluyor. İsrail hükümeti yardım akışını önemli ölçüde arttırmak için daha fazlasını yapmalıdır. Mazeret yok.” dedi.

Gazze’ye daha fazla yardım girmesini sağlayacak en az altı haftalık acil bir ateşkes ilan edilmesi gerektiğini belirten Harris, İsrail rejiminin iddialarını tekrarlayarak “Hamas ateşkes istediğini iddia ediyor. Masada bir anlaşma var. Ve söylediğimiz gibi, Hamas’ın bu anlaşmayı kabul etmesi gerekiyor" dedi.

Harris, İsrail rejiminin Perşembe günü gerçekleştirdiği un katliamına da değindi, "Gazze’de yardım arayan insanlar, silah sesleri ve kaosla karşılaştı” diyerek İsrail iddialarını da desteklemeye çalıştı.

İsrail rejimi güçleri perşembe günü insani yarım kamyonlarının getirdiği unu alabilmek için toplanan Filistinlilere ateş açmış ve 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. İsrail rejiminin ölümlerin "izdiham" sebebiyle yaşandığı yönündeki açıklaması ise hiçkimse tarafndan inandırıcı bulunmamıştı. Amerikan Başkan Yardımcısı Harris, "silah sesleri"nin yanı sıra ve "kaos" ifadelesini kullanarak İsrail rejiminin "izdiham" iddiasına destek vermeye çalıştı.   

 



Makaleler

Güncel