İsrailli general: Hamas ile savaş, 1948 savaşından daha karmaşık

img
İsrailli general: Hamas ile savaş, 1948 savaşından daha karmaşık YDH

İsrail ordusu tümgenerali Gershon Hacohen, Filistin direnişi ile devam eden savaşın 1948'de yaşananlardan 'çok daha karmaşık' olduğunu söyledi.




YDH - İsrail ordusu tümgenerali Gershon Hacohen, 103FM radyosuna verdiği mülakatta Gazze'de devam eden soykırım harekatına dair yorumda bulundu.

Hacohen, "Her şeyden önce bu gerçekten uzun vadeli bir savaş ve stratejik açıdan 1948'den bile bir ölçüde daha karmaşık," dedi.

General, "1948 zordu, pek çok kayıp vardı ama yön çok netti, düşmanlar çok netti ve ertesi günün ne olacağı sorusunun yanıtı -İsrail devleti sınırları içinde olan her yer İsrail devleti olacak ve biz orada hüküm süreceğiz- çok basitti," ifadelerini kullandı.

Mevcut savaşla ilgili olarak, Siyonist rejimin tüm cephelerde benzersiz karmaşıklıklarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Hacohen, "(Güneydeki) sahayla ilgili olarak, orada ihtiyacımız olan şeyi nasıl hazırlayacağımız sorusu, (Filistinli) bir siyasi lider bulmanın ötesinde bile karmaşık, zira bunu yapmakta gerçekten zorlanıyoruz. Kuzeyde ise bu bir yıpratma savaşı olsa da biz halihazırda yıpratma savaşları yaşadık," diye konuştu.

On binlerce yerleşimcinin Lübnan sınırındaki topraklardan tahliye edilmesinin 'son derece utanç verici' olduğunu dile getiren Hacohen, şöyle devam etti:

"Daha ciddi bir mesele ise, bölge sakinlerinin talep ettiği şekilde (temel güvenlik teminatları) geri dönüş koşullarının, (kuzeyde) topyekun bir savaşa girsek bile garanti edemeyeceğimiz güvenlik koşulları gerektirmesi. Bu nedenle Hizbullah burada sınırlı bir çatışmayla İsrail devletini utandıracak bir hamle yapmayı başardı."

Amerikalıların acil ateşkes konusundaki baskılarına da değinen general, "Anlaşma gelmiyor zira Hizbullah, İsrail'deki savaş bağlamında, İran tarafından yönetilen bir sistem içinde Filistinlilerle dayanışma içinde olma fırsatından istifade ediyor. Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirerek gelecekte olacak her şeyin koşul sağlamış oluruz. Aslında şu anda durup durmayacaklarına karar vermesi gereken Hizbullah'tır," diye savundu.

İleriki süreçte yaşanacaklara dair senaryolar üreten Hacohen, "Şu an için ileriye dönük net bir yol tahayyül etmek zor... Refah ya da Refah olmadan, her şey mümkün. Amerikalıların istediği ikincisi olsa bile yeni bir şey yapılması gerekecek; sonunda olabilecek şey ABD'nin Irak işgal modeli ya da Hizbullah gibi bir şey, devlet içinde bir varlık. Metaforik kartvizitlerinde örgütlü bir yapı olacaklar ama perde arkasında yıkıcı faaliyetler yürütecekler," diye ekledi.



Makaleler

Güncel