İsrail'in korkusu sivil havacılığı tehlikeye düşürdü

img
İsrail'in korkusu sivil havacılığı tehlikeye düşürdü YDH

İsrail rejiminin Tahran'dan gelecek misilleme korkusuyla GPS sinyallerini bozması üzerine Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı İsrail'in bu adımının yolcu uçaklarının navigasyon sistemlerinde havacılığı tehlikeye atabilecek sonuçlara neden olabileceği uyarısını yaptı.




YDH - Haaretz gazetesinin haberine göre İran'ın Şam konsolosluğuna saldırısının ardından Tahran'ın vereceği tepkiden korkan İsrail rejimi, sinyal bozucularını genişletti.

Durum, İsraillilerin harita servislerinde konumlarının cihazlarda Beyrut ve Kahire'de görünmesiyle fark edildi.

İsrail'in savaşın patlak vermesinden bu yana yürüttüğü sinyal karıştırma çalışmaları geçtiğimiz hafta yoğunlaştı ve son günlerde Tel Aviv ve Kudüs bölgeleri de dahil olmak üzere İsrail'in merkezine kadar genişledi.

GPS sinyallerinin bozulması, navigasyon, ödeme ve teslimat uygulamalarının çalışmamasına sebep oluyor. Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı'na göre de yolcu uçaklarının navigasyon sistemlerinde havacılığı tehlikeye atabilecek aksaklıklara kadar kapsamlı ve önemli sonuçlara neden olabilir.

Savaşın ilk aşamalarında sinyal bozumu toplu taşıma seferlerinde sorunlara ve özellikle İsrail'in merkezinde scooter kiralama hizmetlerinde aksamalara da yol açmıştı.

Şimdiye kadar GPS kesintileri çoğunlukla ülkenin kuzeyinde, Hayfa bölgesinden Lübnan sınırına kadar hissediliyordu ve GPS harita hizmetleri kullanıcıların konumunu Beyrut olarak gösteriyordu.

Benzer şekilde ülkenin güneyinde de GPS cihazları kullanıcıları Kahire'de gösteriyordu. Şimdi ise Kudüs ve Tel Aviv'deki cihazlar da kullanıcılarını sırasıyla Kahire ya da Beyrut'ta gösteriyor.

Haaretz'in haberine göre İsrail ordusu, ekim ayından bu yana direniş örgütlerinin insansız hava aracı (İHA) saldırılarını engellemek için bölgedeki GPS sinyallerini bozma faaliyetlerini artırdı.

İşgal kuvvetleri de İsrail'in uydu navigasyon sistemlerini 'çeşitli operasyonel ihtiyaçlar için proaktif olarak' bozduğunu doğruladı.



Makaleler

Güncel