Benny Gantz: Acilen Soruşturma Komisyonu kurulmalı

img
Benny Gantz: Acilen Soruşturma Komisyonu kurulmalı YDH

Netanyahu'ya meydan okuyan Savaş Kabinesi üyesi, Hamas saldırısının “bir daha asla yaşanmaması için sorumluluk almalı ve harekete geçmeliyiz” dedi.




YDH- Times of Israel gazetesinin bildirdiğine göre, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya “doğrudan meydan okuyarak, Hamas'ın 7 Ekim'deki yıkıcı saldırısına yol açan başarısızlıklarla ilgili olarak derhal bir devlet soruşturma komisyonu kurulmasını” talep etti.

Gazete, Netanyahu’nun ise hükümetin suçluluğuna ilişkin herhangi bir tespitte bulunmak için devlet soruşturma komisyonunun kurulmasını beklemekte ısrar ettiğini ve Gazze'deki savaş devam ederken bu komisyonun kurulamayacağını söylediğini kaydetti.

Ulusal Birlik Partisi Başkanı ve Netanyahu'nun Savaş Kabinesi’nin oy hakkına sahip üç üyesinden biri olan Gantz bir video açıklamasında, “Hepimiz Nahal Oz'daki kaçırma olayının zor videosunu izledik, hepimiz başbakana uyarı yapılıp yapılmadığına dair kamuoyundaki tartışmaları gördük,” dedi.

Gantz şöyle devam etti: “Hiç şüphe yok ki 7 Ekim'e giden süreç ve olaylar ile o tarihten bu yana devam eden kampanya, ders çıkarmamız gereken ulusal bir altüst oluş niteliğindedir.”

“Şu anda, yaşananların sorumluluğunu üstlenmemiz artık yeterli değil. Bir daha asla yaşanmaması için sorumluluk almalı ve harekete geçmeliyiz,” diye devam eden Gantz, “bunu yapmanın tek yolunun mümkün olan en kısa sürede kurulması gereken bir devlet soruşturma komisyonu olduğu” konusunda ısrar etti.

Gantz, “Komisyonun kurulması için yakında bir karar tasarısı sunmayı planlıyorum, böylece komisyon üzerinde mutabık kalınacak bir tarihte çalışmaya başlamak üzere organize olabilir” diye ekledi.

Times of Israel, Netanyahu’nun Gantz'ın talebine hemen yanıt vermediğini bildirdi.

Gazete, Gantz'ın açıklamasının, İsrail ordusunun bir “bilgi edinme özgürlüğü” talebine verdiği yanıtın, başbakanın 2023 baharı ve yazında Askeri İstihbarat'tan, “ülkenin düşmanlarının” o yılki kitlesel siyasi ayaklanmaya nasıl baktığı konusunda kendisini uyaran çok sayıda tebliğ aldığını ortaya çıkarmasından sadece saatler sonra gelmesine dikkat çekti.

Ayrıca, bazılarının, hükümetin yargıyı elden geçirme girişimlerini ve büyük bir muhalefet hareketinin yükselişini, Hamas'ın 7 Ekim'de saldırıya geçmesine yol açan zayıflığın nedeni olarak gördüğü belirtildi.

Netanyahu’nunsa Aksa Tufanı konusunda uyarıldığına dair iddiayı reddettiği belirtildi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, “Belgelerin hiçbirinde Hamas'ın Gazze'den İsrail'e saldırma niyetine dair bir uyarı bulunmadığı gibi, tam tersi bir değerlendirmeye yer veriliyor” denildi.

Gazeteye göre, Netanyahu, söz konusu dört belgede Hamas’a sadece iki defa atıf yapıldığını ve bunun da “Hamas'ın Gazze'den İsrail'e saldırmak istemediğini gösterdiğini” sözlerine ekledi ve Hamas'ın gerilimi tırmandırmakla ilgilenmediği yönündeki istihbarat değerlendirmesinin “Hamas'ın caydırıldığını bile iddia eden tüm güvenlik kurumları tarafından tutarlı bir şekilde paylaşıldığını” savundu.

Geçtiğimiz günlerde Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı yönetmesi nedeniyle koalisyondan ayrılma tehdidinde bulunan Gantz, bu son yaptığı açıklamalarda komisyonun daha sonra değil de şimdi kurulmasının “uluslararası hukuki zorluklarda da” kendilerine “yardımcı olacağını” savundu.

Bilindiği gibi, Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı Karim Khan pazartesi günü yaptığı açıklamada, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra üst düzey Hamas liderleri için mahkeme yargıçlarından tutuklama emri talep ettiğini söylemişti.