Kuzey İsrail, Hizbullah'tan değil rejimden korunmak istiyor

img
Kuzey İsrail, Hizbullah'tan değil rejimden korunmak istiyor YDH

İsrail'in kuzeyindeki Margaliot yerleşim birimindeki yerel yönetim, İsrail rejimi ile tüm bağlarını kopardığını açıklıyor.




YDH- Beyrut merkezli haber organı The Cradle, 27 Mayıs'ta el-Cezire muhabirinin aktardığı bir haberi yayınladı.

 Habere göre, İsrail'in kuzey bölgesinde yer alan Margaliot yerel yönetimi İsrail rejimiyle bağlarını kopardı. 

Margaliot yerleşimi, rejimle tüm bağların koparılması ve askerlerin yerleşimden çıkarılması için bu sert adımı attı. 

Margaliot yerleşimi Başkanı Eitan Davidi, fesih memuruna bir bildirim gönderildiğini ve yerleşimin operasyon merkezi ile kapılarının kapatılacağını belirtti. 

İsrail'in kuzeyindeki Margaliot yerleşim birimindeki yerel yönetim, Tel Aviv'in kuzeydeki yerleşimcileri Hizbullah'tan koruyamamasını protesto etmek amacıyla İsrail rejimi ile iletişimi kestiğini duyurdu ve orduyu bölgeden çekilmeye çağırdı. 

Davidi, “Margaliot yerleşimi İsrail rejimi ile teması kesme ve Margaliot'taki tüm askerleri geri çekme kararı almıştır. Fesih memuruna bir bildirim gönderilmiştir. Ayrıca yerleşimin operasyon merkezini ve kapılarını kapatıyoruz. Askerler de dahil olmak üzere hiç kimsenin yerleşime girmesine ya da çıkmasına izin verilmeyecektir. Acil durum ekibi kalacak başka bir yer bulacak,” dedi.

Yerel yönetim “Margaliot'un Hizbullah'tan değil, aldığı kararlarla yerleşimi ezen İsrail rejiminden korunmaya ihtiyacı var. Margaliot rejimin aldığı kararlardan doğrudan zarar görüyor ve Hizbullah'ın tanksavar füzelerinden daha fazla zarar görüyor” diye ekledi. 

Bu haber, Hizbullah'ın Filistin direnişiyle dayanışma içinde  olduğu ve İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik bombardımanına karşılık olarak İsrail'in kuzeyindeki yerleşimleri ve askeri bölgeleri hedef almaya devam ettiği bir dönemde geldi. 

Direniş grubu Pazartesi günü yaptığı açıklamada Hizbullah'ın 27 Mayıs'ta “Margaliot kolonisinde düşman askerleri tarafından kullanılan bir binaya” saldırdığını ve “doğrulanmış yaralanmalar elde ettiğini” söyledi.

Hizbullah aynı gün Celile'deki Malikiye bölgesine de güdümlü füze ve topçu mermisi saldırısı düzenlediğini duyurdu. 

Pazar günü öğleden sonra Lübnan'dan başlatılan bir saldırının ardından Malikiye bölgesi yakınlarında yangın çıkmış ve bir saatten fazla yayılmıştı. Kuzeyden gelen on binlerce İsrailli yerleşimci İsrail'in dört bir yanındaki otel ve apartmanlara dağılırken Lübnan direnişi son günlerde operasyonlarını hızlandırdı. 

Kuzey yerleşimlerindeki yerel konsey başkanları, ordunun Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırma ve saldırılarını caydırma konusundaki yetersizliğinden dolayı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyor.

Hizbullah, Gazze'deki savaş sona erene kadar durmayacağını söyledi. 

Kuzeydeki yerleşimci topluluklar bu ayın başlarında İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'nun kendilerini evlerine geri döndürme konusundaki acelesizliğini protesto etmek için İsrail'den ayrılma ve bağımsız bir Celile Devleti kurma planını açıkladı. 

Hayal kırıklığı birkaç aydır iyice artıyoe. Kuzeydeki işyerleri kapatıldı ve İsrail ekonomisi ciddi çöküşe geçti.

Celile'deki Mateh Asher yerleşimci konseyinin başkanı Moshe Davidovitz, Hamas'ın Kassam Tugayları'nın Tel Aviv'e roket atmasının ardından Pazar günü bir açıklama yaptı.

Davidovitz “Ülkenin merkezine on roket düştü ve medya kargaşa içinde - ülke kargaşa içinde. Her gün ... çatışma bölgesi yerleşimlerine ve Celile'ye tanksavar füzeleri ve intihar dronları da dahil olmak üzere düzinelerce roket atılıyor ve ülke sessiz kalıyor.'' dedi.

Yerleşimci konseyi başkanı Davidovitz ''Bu bir kez daha kuzeyin hesaba katılmadığının kanıtıdır.” diye ekledi. 

 

 

 

 

 



Makaleler

Güncel